leegstand en nare verhalen door hoge huren

Die verontrustende verhalen hoorde De Jonge tijdens een rondgang langs het midden- en kleinbedrijf in Ommen. “Bedrijven zien hun omzetten dalen en de kosten toenemen. Dat doet velen het water tot aan de lippen stijgen. Daarnaast maken ze zich ongerust over de hausse aan leegstaande winkelpanden die in de binnenstad aan het ontstaan is. Het einde daarvan is nog lang niet in zicht.”

Een reden voor de financiële problemen van sommige ondernemers vormen de ‘exorbitant hoge huurprijzen’ van de winkelpanden. “Enkele ondernemers hebben al aangegeven te moeten stoppen of dreigen om te vallen. Ik hoorde steeds de vraag wat het dagelijks bestuur van de gemeente eraan doet. Waarom horen wij zo weinig van de verantwoordelijke bestuurder voor de lokale economie? Ik vind bijvoorbeeld dat de gemeente met de projectontwikkelaars om tafel moet om te praten over de hoogte van de huren.”

De gemeente Ommen erkent het probleem, maar blijft bij het besluit dat in mei 2011 al genomen werd om de ‘kraak- en leegstandswet’ niet toe te passen. Deze werd in oktober 2010 van kracht. “Die wet houdt in dat de eigenaar van een pand na zes maanden leegstand een dwangsom opgelegd krijgt,” aldus communicatiemedewerker Jeroen Engelsman. Handhaving daarvan betekent echter een zware belasting voor de gemeentelijke ambtenaren, terwijl er in het uitvoeringsprogramma van dit college juist staat dat er meer deregulering moet plaatsvinden. Wij gaan liever met de eigenaar zelf op zoek naar alternatieven en oplossingen voor de leegstand.”

Michiel de Groot, bestuurslid van de Handelsvereniging Ommen, wil het niet al te pessimistisch bekijken. “De leegstand is zeker zorgelijk, maar het speelt in elke middelgrote winkelstad. De hoge huurprijzen zijn inderdaad een probleem. De pandeigenaren buigen nog niet mee met de markt. De gemeente heeft belang bij een bloeiende middenstand, dus ik denk dat er ook voor hen een rol weggelegd is. Ze zouden bijvoorbeeld druk op de eigenaren kunnen uitoefenen om de huurprijzen te verlagen.”

Of er druk op de pandeigenaren uitgeoefend kan worden is de vraag, maar binnenkort ontvangen de eigenaren van de panden en de Handelsvereniging Ommen – en ook de ondernemers die niet bij de HVO zijn aangesloten – een uitnodiging van wethouder Lagas om te komen praten. “We kunnen niet tussen gemaakte afspraken gaan zitten, maar de gemeente kan wel als klankbord fungeren en samen kunnen we brainstormen over wat er aan te doen valt.”

In de commissievergadering van 6 september stelde De Jonge vragen aan de verantwoordelijk wethouder Lagas over de leegstandskwestie en de daarmee samenhangende moeilijkheden voor ondernemers. Die werden in zijn ogen onvoldoende beantwoord. Daarom wil hij het onderwerp in de gemeenteraad bespreken. “Ik wil bijvoorbeeld weten waarom er in een recreatiegemeente als Ommen op zondag nog geen winkelopenstelling is, bijvoorbeeld in de periode april tot en met oktober. Er zijn voors en tegens, maar ik vind dat we daarover moeten discussiëren. Ook zouden er acties moeten komen om het recreatieve seizoen te verlengen en te verbreden. Daar zouden ondernemers van profiteren. Daar kunnen bijvoorbeeld zang- muziekverenigingen een rol in spelen. Ook hebben wij als PvdA in het najaar van 2010 al een initiatiefvoorstel gedaan voor toeristisch en recreatief beleid. Dat moet gewoon uitgevoerd worden.”

Een andere reden voor de gemeente om niet in te grijpen in de leegstandskwestie vormen de ontwikkelingen die momenteel in het centrum gaande zijn. “Er wordt hard gewerkt aan de centrumvisie en er zijn veel mensen die dat allemaal even willen afwachten,” zo meent Engelsman. “Als het centrum helemaal klaar is, hopen we dat de middenstand daar ook een boost van krijgt.” De Jonge heeft daar zijn bedenkingen bij. “Het centrumplan zal extra winkelpanden opleveren. Zal dat niet leiden tot nog meer leegstand?”

De Groot heeft wel een originele mogelijke oplossing. “Onlangs hoorde ik over een plaats waar een wedstrijd was uitgeschreven voor mensen die een winkel wilden beginnen. Degene met het beste idee en bedrijfsplan kreeg een winkelpand het eerste half jaar gratis en daarna ging de huur stapsgewijs omhoog. Dat is voor iedereen goed: voor de ondernemer zelf, voor de andere ondernemers, voor de gemeente en de pandeigenaar. Zoiets zou in Ommen ook heel goed mogelijk zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.