koolwitje populairste vlinder op pieterpad

Het klein koolwitje is opnieuw het meest gespot tijdens het Vlinderwandelweekend op het Pieterpad van afgelopen zaterdag 25 en zondag 26 augustus. De Watertour 2012 van waterschap Velt en Vecht haakte aan bij deze wandeling. Alle routes van het Pieterpad in het werkgebied van het waterschap zijn te downloaden zodat alle ingelanden en bezoekers mee konden lopen.

Dinsdagochtend zijn de waarnemingen van 58 van de 93 etappes waarin het Pieterpad is opgedeeld, doorgegeven: in totaal zo’n 2290 vlinders. Het klein koolwitje was ook dit jaar goed voor meer dan de helft van de waarnemingen: 1110, gevolgd door het klein geaderd witje (334 keer gezien). Het groot koolwitje was het derde witje in de top drie met 195 waarnemingen. Het weer zat de wandelaars niet mee zondag, menig regenbui kwam omlaag. Zaterdag lieten meer vlinders zich zien.

Het Nivon hield dit 5e Vlinderwandelweekend op het Pieterpad in samenwerking met de Vlinderstichting. Veel deelnemers liepen in deze jaren meerdere keren mee. Meer lezen over de getelde soorten vlinders: kijk op www.vlinderwandelweekend.nl

Het aantal vlinders dat is gezien blijft sterk achter bij tellingen in voorgaande jaren. Het aanhoudend mindere weer kan daar debet aan zijn. Hoewel de focus was gericht op dagvlinders, werden ook waarnemingen van nachtvlinders doorgegeven. Door het evenement gedurende een aantal jaren achter elkaar te houden, kan er een goede vergelijking worden gemaakt als het gaat om de vlinderstand in Nederland.

Nivon-vrijwilligers beheren 4.000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Pieterpad. De Vlinderstichting maakt zich sterk voor de bescherming van vlinders en libellen. Waterschap Velt en Vecht biedt deze zomer de watertour 2012. Gedurende juli en augustus wordt elke week een route gepubliceerd ergens in het werkgebied van het waterschap. Deze week de laatste route: het Willem Wolthuispad langs de Vecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.