jubileum voor bijenvereniging nieuwleusen

In Nieuwleusen heeft het jaar van de bij een extra feestelijk tintje. De bijenvereniging in Nieuwleusen bestaat namelijk honderd jaar. Op 25 oktober 1912 kwamen in de cichoreifabriek in Nieuwleusen verschillende bijenhouders samen om te spreken over het oprichten van een Afdeling van de Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland. Begonnen als Afdeling Station StaatsSpoor Dedemsvaart, is de vereniging tegenwoordig beter bekend als Bijenhoudersvereniging Nieuwleusen en omstreken. Die omstreken, dat is een groot gebied; de leden zijn woonachtig van Hasselt tot en met Rheezerend, ten oosten van Dedemsvaart.

Door de aanwezigheid van veel zogenaamde drachtvelden, ten eerste uiteraard de uitgestrekte heidevelden maar in deze streek ook het gewas boekweit, hadden veel boeren het bijenhouden als nevenactiviteit. Niet voor niets is Bijker een veel voorkomende familienaam in Nieuwleusen en omgeving, de naam verwijst naar het beroep van bijker of bijenhouder.

Op 13 december van het oprichtingsjaar 1912 werd de eerste ledenvergadering gehouden in het naburige café van de heer Huisman, later Herberg De Uuthof. Tot 2007, dus meer dan negentig jaar lang, zijn daar alle leden- en jaarvergaderingen gehouden.

De honingopbrengst werd samen met de voornaamste producten boter en kaas met name op de weekmarkt in Zwolle verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog is het houden van bijen steeds meer een hobbymatige activiteit geworden. Momenteel heeft de vereniging veertien leden, die samen ongeveer 120 bijenvolken hebben.

Jubileum, Honingkeuringsdag en Expositie

Op 15 september viert de vereniging het 100-jarig jubileum met een honingkeuringsdag in Museum Palthehof. Het inleveren van honing en aanverwante producten, zoals mede of honingdrank en wasproducten gebeurt in de ochtenduren. ’s Middags om 15.00 uur zal burgemeester Han Noten de prijsuitreiking verrichten en gezamenlijk zal de laatste honing worden geoogst.

Publiek wordt van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tijdens de keuring. Dit kan worden gecombineerd met een bezoek aan de expositie over de ontwikkelingen in de bijenhouderij, die vanaf 6 april tot eind oktober in Museum Palthehof is te bezichtigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.