Home / archiefcentraal / grijze golf vreet kilometers tijdens fietsvierdaagse

grijze golf vreet kilometers tijdens fietsvierdaagse

Terwijl Jeanne van den Broek voor haar caravan een boek leest, ligt echtgenoot Jack languit te genieten van de laatste zonnestralen. Het is vandaag de derde dag op rij dat het echtpaar uit Zundert zo’n 60 kilometer wegtrapte. Als doorgewinterde tourfietsers zijn de afstanden van de Vechtdal Fietsvierdaagse peanuts voor het stel. Maar ze slaan geen jaartje over, want gezelliger dan in het Vechtdal is het volgens het stel nergens.

Jack en Jeanne kijken niet op een kilometertje of duizend. Op hun stalen ros trappen ze regelmatig van Praag naar Kuchshafen en van Haarlem naar Santiago de Compostella. “We waren altijd echte motorliefhebbers. Samen met onze zoons toerden we heel Europa door. Toen zij niet meer met ons meegingen, vielen we echt in een gat”, zegt Jack. “Toen zei Jeanne tegen mij: ‘laten we dan maar gaan fietsen’. Dat leek me helemaal niets, maar we hebben het geprobeerd en ik was direct helemaal om. Fietsen is geweldig. Na iedere tocht voelen we ons fitter en gezonder dan ooit.” Hoewel ze jaarlijks indrukwekkende tochten maken, zorgen ze er steevast voor in de eerste week van september aanwezig te zijn in het Vechtdal. “We doen dit jaar voor de zevende keer mee en het is opnieuw weer fantastisch. De omgeving, de natuur, de mensen, de stad Ommen. We hebben al veel van de wereld gezien, maar we kunnen gerust zeggen dat het Vechtdal bij de top drie van mooiste toeristische bestemmingen hoort.”

Een eindje verder staat de caravan van de familie Adriaans. Philomeen zit samen met vrienden Peter en Marjan Bolle in de voortent, terwijl Rien Adriaans buiten op de skottelbraai pannenkoeken bakt voor het viertal. De Brabanders zijn dit jaar voor het eerst van de partij en maar liefst met tien man sterk. “Wij staan in het naseizoen regelmatig een weekje op camping de Koeksebelt in Ommen en daar hoorden we van andere campinggasten regelmatig enthousiaste verhalen over de fietsvierdaagse. Daarom besloten we dit jaar ook maar eens mee te doen.”

Tonny Geenen komt af op de geur van de pannenkoeken. Met zijn mountainbike aan de hand en petje op zijn hoofd, maakt de 74-jarige fietser een jeugdige indruk. “Ik ben ook nog jong”, vindt hij. Geenen fietst driemaal per week afwisselend op zijn mountainbike en racefiets. Zijn gemiddelde ligt op 30 kilometer per uur. “Tot voor kort fietste ik altijd alleen, want mijn vrouw Mien kon me niet bijhouden. Maar sinds kort heeft ze een elektrische fiets, dus vandaar dat we nu eindelijk samen op pad kunnen.”

Adriaan en Margriet van der Kloet zitten aan de rijst met kipsaté. De Friezen hebben ingetekend voor de veertig kilometer. “Het is geweldig fietsen hier”, vindt Adriaan. “Wij wonen in Grou en hebben op de vlakte altijd de wind tegen. Het is hier prachtig in de bossen.” Behalve van de mooie omgeving, geniet het stel vooral van de gezelligheid. “De hele camping staat vol fietsers en iedereen komt hier voor hetzelfde doel. Met 56 en 60 jaar zijn wij hier de jongsten, maar dat maakt niks uit. Aan het eind van de week zijn we één grote familie. Dat maakt het extra gezellig”, vindt Margriet. Adriaan neemt zijn petje af voor de organisatie. “Er wordt hier perfect ‘gepijld’ en alles is heel goed voor elkaar. Er zijn zelfs verkeersregelaars. Dat heb ik weleens heel anders gezien. Volgend jaar zijn wij er weer bij.”

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.