friends art exposeert in gashouder

In 1998 werd door Cor Oudshoorn, Fred van Dijk en Piet van Walsem het schilderscollectief Friends-Art opgericht. Vele uren werden sindsdien doorgebracht in hun atelier aan de Lisdodde in Dedemsvaart en er werden veel fraaie schilderijen geproduceerd. De kunsten van het drietal bleven niet onopgemerkt. De afgelopen jaren werd al menigmaal door de creatieve vrienden geëxposeerd. Gezamenlijk, maar ook afzonderlijk.

Binnenkort treedt Friends-Art weer als collectief naar buiten. Zondagmiddag 9 september wordt om 14.00 uur hun kunstexpositie geopend in de Gashouder in Dedemsvaart. Zangeres Herma Ruffolo (mezzo-sopraan) doet de officiële opening. Zij zingt twee nummers waarbij zij op piano wordt begeleid door één van de kunstschilders, Fred van Dijk.

Cor Oudshoorn en Fred van Dijk gaan in de Dedemsvaartse Gashouder ook live aan de slag. Op 22 september en op 29 september kan het publiek van 14.00 tot 17.00 uur zien hoe de kunstschilders werken.

Oudshoorn (1944) exploiteerde samen met zijn vrouw Ineke vele jaren een drogisterij in Dedemsvaart. Oudshoorn heeft les gehad van onder andere Dick van Heerde en Rob Hessels en heeft zich in de loop der jaren als autodidact verder ontwikkeld. Al vroeg werd Oudshoorn geïnspireerd door de surrealistische schilderwijze van Salvador Dali en de bijzondere wijze waarmee Rembrandt van Rijn licht in een schilderij kon brengen. “Ik schilder vaak ook surrealistisch. Iets wat niet lijkt te kunnen, kan toch bij mij in het schilderij. Het verhaal achter het schilderij is in zo’n geval voor iedereen weer anders”, vertelt de tegenwoordig in Ringe (Duitsland) woonachtige Cor Oudshoorn.

Uitdaging

Fred van Dijk (1948) was gedurende 34 jaar leraar in het basisonderwijs. Nu heeft hij alle tijd om zich met het schilderen bezig te houden. Fred experimenteert graag met materialen, verf en vorm. “Als ik twee of driemaal iets op dezelfde manier heb gemaakt, dan ben ik toe aan een nieuwe uitdaging”, vertelt de Dedemsvaarter. “De ondergrond kan bestaan uit kunststof of doek, maar ook de achterkant van bijvoorbeeld een antiek traporgel”. Van Dijk werkt niet alleen met verfrollers, paletmes of kwast. “Om een bepaald effect te bewerkstelligen, kan ik zeker ook mijn nagels gebruiken.”

Ruig

De in het Veluwse Epe (1947) geboren Piet van Walsem is al vele jaren woonachtig in Hoogeveen. Vanaf zijn lagere schooltijd is hij al geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Na een onproductieve periode pakte hij zijn hobby begin jaren tachtig weer op. Om zich te verbeteren heeft hij in de winter van 1983-1984 geschilderd bij Rob Hessels in Zuidwolde. Sinds eind 2009 schildert Piet bij Dick van Heerde met als doel zijn techniek verder te verbeteren. Piet werkt vooral met olieverf op linnen en een enkele keer met acrylverf. Het liefst ruig waarbij hij veel verf gebruikt. “In mijn beginperiode schilderde ik vrij realistisch en figuratief, de laatste jaren vrij abstract, figuratief en zeer kleurrijk”, zegt Piet. Geïnspireerd door Mondriaan heeft hij ook mozaïekachtige werken gemaakt.

Voor meer info: www.friends-art.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.