er verdwijnen nog veel meer verzorgingstehuizen

Opinie – “Wat? Hoeven ouderen in een verzorgingstehuis hun eigen kost- en inwoning dan niet te betalen?” Ongeloof valt je ten deel als je op een feestje uitlegt dat mensen die in een verzorgings- of verpleeghuis terecht komen, kost en inwoning ineens gratis hebben. Na verloop van tijd ga je er zelf ook aan twijfelen, dus hebben we het even nagezocht. Belangrijke info immers, voor het opiniestuk van deze week.

Basis van dit artikel is het plotselinge besluit van Zorggroep Raalte om Maria Oord in Luttenberg te sluiten. Dat wordt in een communiqué uitgelegd met dat er wegens veranderd overheidsbeleid geen geld meer is voor de broodnodige renovatie. Maar feitelijk ligt er veel meer aan ten grondslag. Door veranderd overheidsbeleid krijgen verzorgingstehuizen sowieso minder geld. In grote lijnen komt het er op neer dat alleen ‘de ergste gevallen’ nog welkom zijn. Er is geen plek meer voor wie nog een beetje thuis kan zijn.

Daarmee verdwijnt het verzorgingstehuis in Nederland en worden het allemaal verpleeghuizen”, zei Zorggroep-directeur Van Kampen al eens tegen Salland Centraal. Maar is de omvang van die woorden eigenlijk wel overgekomen? Nee, zou je denken, gezien de onthutste en verontwaardigde reacties in Luttenberg en gezien de politieke vragen van het Raalter CDA (mede-ondertekenaar van het Kunduz-akkoord waarin de grondslag van de nieuwe financiering ligt).

De betalingsverandering gaat morgen officieel in. Dan kom je dus niet meer in een verzorgingstehuis als je ook nog thuis kunt zijn. Dus krijgen verzorgingstehuizen ook niet meer betaald voor die ‘lichtere gevallen’. Voor alle verzorgingstehuizen, dus ook die in Deventer, Salland en Vechtdal, betekent dat een halvering van de opnamecapaciteit! De meeste tehuizen zullen dat via natuurlijk verloop laten gebeuren. Alleen nog maar zware gevallen opnemen en intussen geleidelijk kleiner worden.

Iedereen die nog wél welkom is, krijgt nog steeds kost en inwoning gratis. Minister Schippers sprak dat in februari nog vol trots uit. Ze wilde niet hebben dat net als in Duitsland, ouderen eerst hun eigen vermogen moeten opmaken en pas daarna de verzorging vergoed krijgen: ”Maar als je moeder daar naar een verpleeghuis moet, moet ze eerst haar eigen huis opeten en daarna betalen de kinderen mee.” We voorspellen dat de minister terugkomt op deze woorden als het volgende kabinet aantreedt. Want wat riep de Sociaal-Economische Raad (SER) deze week?

Ouderen en anderen die langdurige zorg nodig hebben, zouden de kosten voor huisvesting, welzijn en voedsel zelf moeten betalen, ook als ze in een instelling wonen.

Hoe gek is het eigenlijk van ouderen te vragen ook op hun oude dag verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leven? Ziektekosten betalen, dat kun je gezamenlijk oplossen in een land. Maar wonen en eten, dat moet iedereen toch zelf regelen?

Ligt daar niet de oplossing voor het probleem van verzorgingstehuizen? Je kunt er huisvesting, welzijn en voedsel krijgen, maar dan moet je dat gewoon betalen, zolang je ook nog in staat zou zijn thuis te blijven wonen.

Het ligt politiek gezien alleen heel gevoelig die stap te maken. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft het geadviseerd.

Mensen moeten meer zelf investeren in zorg om de zorg voor ‘niet-redzame ouderen’ betaalbaar te houden. Dat kwam de raad op flinke kritiek te staan: “Waanzinnig”, reageert SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. „Ouderenzorg is een kwestie van beschaving.” Ze vindt de suggestie dat de familie rondom ouderen nu te weinig zou doen onzin.

PVV-leider Geert Wilders vindt het pleidooi van de RVZ „walgelijk”. Hij vindt dat in het RVZ-advies de ouderenzorg wordt afgebroken.

Maar die twee partijen zijn de komende vier jaar uitgespeeld. VVD en PvdA lijken ons de juiste partijen dit varkentje te wassen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.