duurzaamheidsfair moet inwoners bewustmaken

“We willen mensen uit het Vechtdal uitleggen wat duurzaamheid is”, vertelt Gerrit Westerman. Hij zit namens de Lions Club Ommen-Dalfsen in de organisatie van de Vechtdal Duurzaamheidsfair, die op 21 en 22 september gehouden wordt in de Carrousel in Ommen. “Het is nog onvoldoende doorgedrongen tot de mensen, dat duurzaamheid heel belangrijk is.” De gedachtegang zit bij veel mensen nog fout, legt hij uit. “Zo was het bij mij eerst ook. Toen ik zonnepanelen wilde plaatsen om energie te besparen, hoorde ik dat ik verkeerd begon. Eerst moet je je huis isoleren, zodat er minder energie naar buiten gaat. Je moet kijken naar het totaalplaatje.”

Westerman liep al tijden met het idee voor een duurzaamheidsfair. “Ik heb zelf jaren geleden gewerkt met milieu, het recyclen van grondstoffen. Eigenlijk is duurzaamheid een vergaande vorm van milieu. En we wilden met de Lions iets doen voor de hele bevolking van het Vechtdal. Veel wat wij doen is voor individuen, bijvoorbeeld met armoedebestrijding. Op deze manier kunnen we het hele Vechtdal erbij betrekken.”

Lage drempel

Chris Brandsema, president van de Lions Club Ommen – Dalfsen, vervolgt: “Het idee heeft even op de plank gelegen, maar we zijn heel blij dat we het hebben opgepakt. De gemeenten zijn ook vol lof. Wij als Lions Club zijn de organisator, maar Stichting Ommen Millenniumgemeente, de gemeenten Dalfsen en Ommen en de provincie dragen ook hun steentje bij. Ook financieel, overigens.” Gevolg daarvan is dat de fair vrij toegankelijk is voor bezoekers. “Op die manier kunnen we de drempel verlagen voor de regio Vechtdal. Mensen kunnen nu eens binnenlopen, en kijken of het wat voor ze is. Ik weet zeker dat er een wereld voor ze opengaat, voor veel mensen is het nog een ver-van-mijn-bedshow.”

De fair bestaat uit twee elementen: naast bedrijven die hun duurzame producten aanprijzen, is voorlichting een belangrijk onderdeel. Westerman: “Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat Nuon gratis energiescans uitvoert, zodat je met infraroodlicht kunt zien hoe en waar je het beste kunt isoleren in je huis. Er is steeds meer mogelijk om van een huis met een D-label een C- of zelfs een B-label te maken. Maar dan moet je wel weten waar je moet zoeken.” Brandsema voegt toe: “Er zijn allerlei potjes voor bepaalde aanpassingen aan je huis. Zoiets kost wel heel veel geld, maar een subsidie kan het betaalbaar maken.”

Duurzaam bouwen

Een ander belangrijk punt op de fair is de woningmarkt. “Duurzaam bouwen, CO₂-neutraal bouwen, dat is een trend die zich steeds meer ontwikkelt. Zo wil de gemeente Dalfsen in Lemelerveld een CO₂-loze wijk bouwen. Ze zullen aanwezig zijn om er aandacht aan te besteden. Ook gaan wij ervoor zorgen dat bezoekers van de fair met groen transport zelf kunnen kijken bij duurzame projecten. Er gaat dus vervoer naar die wijk in Lemelerveld, maar ook naar het Zonnehuus in Stegeren, een duurzame vakantiewoning die energie opwekt”, vertelt Westerman.

Hij vervolgt: “De beurs is dus heel breed, bij duurzaamheid spelen energiebesparing, water, voeding en kleding allemaal een rol. We moeten de keten heel klein maken, zodat we minder grondstoffen nodig hebben en minder CO₂ uitstoten. Veel mensen weten niet wat duurzaamheid allemaal inhoudt, er is te weinig kennis over. Je moet volhouden en volhardend zijn.”

Stichting Ommen Millenniumgemeente

De Stichting Ommen Millenniumgemeente is opgericht vanuit de millenniumdoelen, de afspraken tussen 189 landen van de Verenigde Naties om voor 2015 de grootste wereldproblemen aan te pakken. Naast bijvoorbeeld het uitbannen van armoede, scholing voor alle kinderen en gelijke rechten voor mannen en vrouwen, is duurzaamheid wereldwijd een van de millenniumdoelen. Kees Hofstee vertelt: “In de zomer is geld vrijgekomen van de gemeente Ommen, om dingen te kunnen organiseren. De Lionsclub kwam met het idee voor de Vechtdal Duurzaamheidsfair, en dat wilden we wel samen oppakken.” De thema’s waar de stichting zich in het seizoen 2012-2013 voor inzet, zijn ‘bewust betrokken’, ‘in verbinding en dialoog’, ‘talk about it’ en ‘duurzaam en vasthoudend’. Andere activiteiten van de stichting zijn daarom het realiseren van een duurzaamheidsloket voor inwoners, voorlichting geven op scholen en het helpen van de Wereldwinkel.

www.vechtdalduurzaamheidsfair.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.