de star in finale molenprijs van bankgiro loterij

De Star is een van de vier genomineerde molens voor de BankGiro Loterij Molenprijs. Uit elf inzendingen zijn deze molens door de jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van de Pol gekozen. Tussen 3 september en 1 oktober kan het Nederlandse publiek via www.molendagen.nl stemmen op een van de vier. De winnende molen krijgt 50.000 euro om hun plan te realiseren.

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs georganiseerd door de Hollandse Molen. De stemmers kunnen en prijs winnen: voor twee personen een overnachting in een molen.

Maalstoelproject

De Star is in 1936 gemoderniseerd. Op dat moment was de molen op zijn hoogtepunt in techniek als bedrijfsvaardige korenmolen. In dit plan zijn onder andere de jakobsladder, silo’ s en drie koppelmaalstenen in gebruik genomen. Bestuurslid Harm Knol vertelt: “Om het plan compleet te maken gaan wij voor een reconstructie van de maalstoel op de begane grond, die aangedreven wordt door een ruwoliemotor, duurzaam draaiend op plantaardige oliën. Bewoners uit de omgeving kunnen hun afgedankte frituurvet bij de Star inleveren, waarmee men de motor kan stoken.” Daarna legt hij uit wat een maalstoel is: “Dat is een koppel maalstenen die rust op een bok. Bovendien wordt de in- en uitvaartoverkapping voor boten gereconstrueerd.

Het is de bedoeling om van de molen een leerlingenbouwplaats te maken, zodat de jeugd er kan leren timmeren, metsen en sleutelen aan techniek. Dat pas in het kader van de lopende schoolprojecten.

Knol vervolgt: “De Star wordt gedragen door de gehele bevolking en de wijde omgeving. Nu kunnen ook mindervaliden en mensen met hoogtevrees het maalproces van de begane grond bestuderen. Het is interessant voor de gehele gemeenschap, tevens een bron van informatie in techniek en bouwervaring.”

www.molendestar.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.