Home / archiefcentraal / das weer veilig naar de overkant bij de horte

das weer veilig naar de overkant bij de horte

Landschap Overijssel voert al jaren specifieke beschermingsacties uit voor bijzondere planten en dieren in Overijssel. Zo ook voor de das, gefinancierd door de provincie Overijssel. Naast het algemene natuur- en landschapsonderhoud, heeft dit grootste roofdier van Nederland extra bescherming nodig. Al jaren werd het aantal geboren dassen van een jaar ook weer doodgereden. Door het aanleggen van dassentunnels en –rasters kan de das nu veilig naar de overkant. En het werkt, zo blijkt uit het evaluatierapport soortenbeheer 2005 – 2010 dat Landschap Overijssel heeft gemaakt. Toch is de financiering van dit soort acties door rijk en provincie in de toekomst onzeker. En hiermee dus het voortbestaan van de das.

Door dassentunnels onder de weg aan te leggen, kunnen dassen (maar ook andere dieren) veilig de overkant van de weg bereiken. Rasters moeten voorkomen dat de dieren de weg opkomen en geleiden de dieren naar de tunnels. Een constructie die blijkt te werken. Op de plekken waar de voorzieningen zijn getroffen, zijn geen verkeersslachtoffers meer geweest. Naast tunnels en rasters, zijn ook poortjes en hekken aangelegd. Dit is een precies klusje, de omwonenden en gebruikers van de aangrenzende grond moeten er namelijk zo min mogelijk last van hebben. Landschap Overijssel heeft de afgelopen jaren geadviseerd over de locaties waar de voorzieningen aangelegd moeten worden. Recent zijn bij Beerze nog verschillende faunavoorzieningen aangelegd; drie dassentunnels, twee amfibieëntunnels en geleidende rasters. De kosten hiervan bedragen 95.000 euro, die door provincie en rijk zijn betaald. Landschap Overijssel is eveneens betrokken geweest bij de realisatie van dassentunnels en rasters in het Reestdal (Staphorst), bij de Horte (Dalfsen) en bij het Aamsveen (Enschede).

Voor ruim veertig verschillende planten en dieren zijn in de afgelopen jaren specifieke beschermingsacties uitgevoerd; van 2005 tot 2010 in totaal 241, verspreid over 350 locaties. Deels door de Vliegende Brigade, een vrijwilligersgroep van Landschap Overijssel, en deels door professionele aannemers. Gemiddeld kosten deze acties tussen de 3.000 en 4.500 euro. De Vliegende Brigade heeft 71 van deze werkzaamheden uitgevoerd. Op jaarbasis kost de Vliegende Brigade 11.000 euro, dit levert zij in uren vrijwilligerswerk ook op (550 werkuren per jaar). De acties zijn uitgevoerd bij allerlei verschillende grondeigenaren, voornamelijk particulieren (44%). De helft is buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) uitgevoerd, de andere helft binnen de EHS. In de afgelopen jaren ontving Landschap Overijssel voor deze acties 180.000 per jaar van de provincie. Landschap Overijssel investeerde daarnaast eigen geld. Het evaluatierapport is te downloaden op de website www.landschapoverijssel.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.