column scheele als elke stem telt

De gemeenteraad van Ommen sprak donderdag over het armoedebeleid. We willen de bakens verzetten. Bij armoede denk je natuurlijk aan geldgebrek, maar het echte probleem is dat je niet meer mee kan doen. We kijken dus vooral naar mogelijkheden om alle Ommenaren deel te laten nemen aan onze samenleving.

En dat is best ingewikkeld, want de reden voor armoede kan heel verschillend zijn. Loop maar eens door Ommen. Achter elke deur is een ander verhaal, soms met een loodzware hypotheek, met een onverkoopbaar huis. En vooral mensen met verschillende verhalen: werkend of juist werkloos, zorgverlenend of juist zorgbehoeftig, alleen of juist met een groot gezin. De opgave voor Ommen is uitdagend, maar zeker de moeite waard; want iedereen telt mee.

Iedereen telt mee. Dat geldt natuurlijk ook de verkiezingen, tenminste voor degenen die mogen en kunnen stemmen. Deze week is het 11 jaar geleden dat op 11 september de Verenigde Staten werd getroffen door een zware terroristische aanslag. Het zijn de momenten waarop een democratie stevig op de proef wordt gesteld. En het is echt niet nodig om in Syrië te wonen om te beseffen dat democratie niet vanzelfsprekend is.

De Nederlandse democratie wordt in deze tijd gelukkig niet zo op de proef gesteld. Je zou zeggen, iedereen kan aan de verkiezingen meedoen, maar ook dat is niet vanzelf sprekend. Raar eigenlijk, want iedere mening is de moeite waard, iedere stem kan meespreken, iedere stem telt.

Telt iedere stem? Wat mij de laatste dagen opvalt is dat de verkiezingen niet over verhalen lijken te gaan, maar over cijfers van het Centraal Plan Bureau; iedere tel stemt? Wat mij ook opvalt is dat de verkiezingen niet over idealen of programma´s lijken te gaan, maar over personen, of nog erger, twee mannetjes. U weet toch wel beter? Uw verhaal telt, en uw stem telt, maar dan moet u wel spreken, of in dit geval gewoon stemmen. Als u dit leest, kan het -denk ik- nog steeds! En let u daarna ook op de verantwoordelijke politici. Want daarna is het aan hèn om de stemmen goed te verstaan. Dan pas telt elke stem.

Ko Scheele

wethouder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.