Home / archiefcentraal / cdaers oplossingen voor ondernemers

cdaers oplossingen voor ondernemers

Boerderij die twintig koeien meer wil

Kamerlid Eddy van Hijum bracht een bezoek aan het melkveebedrijf met paardentak van de familie Winters aan de Junnerbaan in Ommen. Hierbij waren ook collega’s van Adriaan Winters aanwezig, alsmede een afvaardiging van LTO Noord.

De boerderij ligt in het Vechtdal en wordt op een bijzondere manier gerund: de familie Winters heeft zestig koeien op zestig hectare grond. Alle ruimte van de wereld dus. Winters wil graag uitbreiden naar tachtig koeien. Maar hij loopt hierbij tegen belemmeringen in wet- en regelgeving aan. Zijn bedrijf ligt dicht bij een natuurgebied, en daar is groei – eenvoudig gezegd – niet toegestaan.

Lid van de Provinciale Staten Pieter van der Vinne gaf aan dat hij samen met de andere politici wil zoeken naar een oplossing. “De veebezetting bij Winters is 2,5 keer lager dan bij andere bedrijven. Bovendien werkt Winters met heel veel respect voor de natuur. Het kan de bedoeling niet zijn dat de regels deze uitwerking hebben.” Eddy van Hijum deelde mee dat hij inmiddels, samen met medekandidaat Jaco Geurts, een stappenplan heeft gepresenteerd met als doel om de (soms ronduit onzinnige) belemmeringen voor boeren rond Natura-gebieden zoveel mogelijk weg te nemen.

Camping die verder wil ontwikkelen

Het kandidaat Tweede Kamerlid Agnes Mulder bezocht camping De Beerze Bulten van Gerrit-Jan en Johanneke Hagedoorn. Ook deze camping wil zich graag verder ontwikkelen, terwijl dit door de strenge wet- en regelgeving erg ingewikkeld is. Volgens Mulder is de Beerze Bulten een voorbeeld voor andere bedrijven. “Dit is een echte ondernemer met oog voor de samenleving en een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Tijdens het bezoek kwam duidelijk naar voren hoe betrokken de familie Hagedoorn is bij het wel en wee in zijn directe omgeving. Niet alleen de bezoekers van de camping, maar ook de inwoners van de gemeente Ommen maken gebruik van de faciliteiten van de camping. Sporten doen inwoners en campinggasten gezamenlijk in het fitnesscentrum op de camping. In de winter zijn er zwemlessen voor de kinderen uit de buurt. De camping heeft dus een duidelijke regiofunctie. Bovendien heeft ook de familie Hagedoorn veel oog voor de natuur. De inrichting van de camping is in harmonie met het landschap. Volgens Mulder moet een ondernemer die een duidelijke maatschappelijke functie heeft, in overleg met de omgeving, de ruimte krijgen voor nieuwe ontwikkelingen. Daar gaat zij zich dus samen met lokale en provinciale politici voor inzetten.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.