Home / archiefcentraal / bijenhouders vieren eeuwfeest

bijenhouders vieren eeuwfeest

De burgemeester van de gemeente Duiven, Henk Zomerdijk, opende het feest in de morgen als vertegenwoordiger van het hoofdbestuur van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV).

In de middag kwam burgemeester Noten, sportief vanaf Dalfsen op de fiets en in gezelschap van echtgenote, namens de gemeente Dalfsen het feest afsluiten.

Van meerdere verenigingen van Vaassen op de Veluwe, Zwolle, Dalfsen, Ommen en De Wijk waren bijenhouders gekomen om het jubileum bij te wonen. De eigen leden hadden meerdere soorten honing ter keuring ingebracht. Zo was er vloeibare honing, kristaliserende honing, gekristaliseerde honing en heidehoning. In totaal zijn er 45 potten honing beoordeeld op onder andere suikergehalte, zuiverheid en het etiket.

Dinus Brinkhuis had met zijn inbreng de hoogste beoordeling en Willem Brinkman haalde de tweede en ook de derde prijs. In de morgen en middag was er gelegenheid om een bezoek te brengen aan molen Massier. Imker maar sinds enkele jaren ook molenaar Gert van der Weide heeft zo’n 20 belangstellenden in de leeftijd van zes tot bijna 90 jaar rondgeleid en hen verteld over de geschiedenis van de molen en de vele wetenswaardigheden van het molenaarsvak.

Een kleine groep, maar niet minder geïnteresseerd, heeft in de morgen en middag een wandeling gemaakt door het Palthebos. Het vijf jaar geleden in de laatste ruilverkaveling nieuw aangelegde gedeelte is op advies van de Bijenhoudersvereniging ingericht en voorzien van veel drachtplanten en met name bomen en struiken waar bijen het hele jaar stuifmeel kunnen halen. Zo staat er heel veel sleedoorn, maar ook braam, meidoorn, wilg, vuilboom, linde, tamme kastanje en walnoot.

Leuk was het om te zien dat door bestuiving van de bijen deze soorten rijkelijk vrucht dragen.

Na de prijsuitreiking is samen met burgemeester Noten de laatste zomerhoning geslingerd. Door het prachtige weer kon dat buiten bij het museum plaats vinden, het was echter wel zo koud dat de honing niet erg snel vloeide en het daardoor behoorlijk lang duurde voordat er een pot kon worden gevuld. Maar na enig geduld kon een mooie, pot honing en heerlijk van smaak aan de burgemeester worden overhandigd.

In zijn toespraak gaf de burgemeester het belang van de bijenhouderij aan bij de bestuiving. De vereniging is klein maar van groot maatschappelijk belang.

De meeste bijen zijn vorige week teruggekomen van de heidedracht. Er staat de imkers nog een grote klus te wachten om die honing te oogsten. De bijen die op de Veluwe hebben gestaan zijn uitzonderlijk zwaar. De heide op de Lemelerberg en in Drente heeft het minder gedaan.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.