authentieke rijtuigendag op 8 september

In Hardenberg wordt op zaterdag 8 september de jaarlijkse Authentieke Rijtuigendag gehouden.

Dit jaar is een speciale editie: de organiserende vereniging Het Aangespannen Recreatie Paard (HARP) bestaat 20 jaar. Hardenberg viert het 650-jarig bestaan en het Nederlands Kampioenschap voor authentiek gerij wordt dan gereden.

Om de tocht extra luister bij te zetten, hebben zullen de Koninklijke Stallen bereid aanwezig zijn met een gala-landauer getrokken door vier Friezen (foto).

Voor de koets rijden nog twee ruiters op Friezen. Alle personen zijn gekleed in officiële kleding, gala of demi-gala. Uiteraard een schitterend gezicht. Dit rijtuig spant aan in Slagharen en zal vanaf de middagpauze meerijden als eerste van de stoet aanspanningen. Zij worden voorafgegaan door een aantal rijders van Nemo’s Bern uit Balkbrug. Dit is een showteam op Frieze paarden. Deze groep komt uit Balkbrug. Vlak voor Hardenberg (vóór het defilé) zal een groep van zes militaire rijders achter de Koninklijke koets gaan rijden.

“Wij hebben ook een aantal heel speciale rijtuigen uitgenodigd zoals onder andere een visserswagen en een ‘Bols’-wagen. Deze zullen niet de hele tocht meerijden, maar na de start vanaf de Boshoek zullen zij het centrum van Hardenberg inrijden, waar ze te bezichtigen zijn”, vertelt Riet Hoevers van HARP.

Al vanaf ongeveer 7.00 uur komen de vrachtwagens, auto’s met paardentrailers en aanhangers met koetsen en rijtuigen aan bij de Boshoek. Hier wordt aangespannen en de aanspanningen die meedingen naar de titel Nederlands kampioen worden op het gras naast de manege gejureerd. Er zijn ook nog een aantal aanspanningen die gejureerd worden voor de dagprijs.

Om 10.45 vertrekt de stoet richting Slagharen (voor route zie bijlage). Om circa 12.00 uur wordt daar de lunchpauze gehouden. Tussen 13.15 en 13.30 uur vertrekt de stoet weer, samen met de gala landauer van de koninklijke stallen, en via een mooie rit door de omgeving van Hardenberg zal dit geheel rond 15.30 aankomen op de markt. Even daarvoor sluiten de speciale rijtuigen zich ook weer aan, zodat deze tijdens het defilé ook te bewonderen zijn. Rond 16.00 uur is de aankomst op de Boshoek. Hier zullen de prijswinnaars bekend gemaakt worden en de Nederlandse Kampioenen worden gehuldigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.