archief kamp erika gedigitaliseerd

De stukken over Erika zijn al jaren onderdeel van de collectie van het NIOD. ‘Al redelijk snel na de bevrijding heeft het toenmalige RIOD het complete kamparchief in handen gekregen’, zegt René Pottkamp van de afdeling informatie en documentatie van het NIOD.

Kamp Erika heeft een beruchte geschiedenis. In het najaar van 1940 openden de Duitsers het als Arbeitseinsatzlager voor weigeraars van de tewerkstellingsplicht. Ook werden er joodse mannen gevangen gezet. Het kamp stond onder leiding van Werner Schwier, die het al snel delegeerde aan de beruchte NSB’er Karel Lodewijk Diepgrond. De Duitsers hadden de illusie dat ze gevangenen konden opleiden voor werk in de bezette gebieden in Oost-Europa, maar dat plan faalde.

Vanaf juni 1942 tot april 1943 werd Erika een strafkamp van de Nederlandse Justitie, waar gevangenen terecht kwamen na het plegen van economische delicten. Zij werden naar Duitsland doorgestuurd, net als de studenten die vanaf mei ’43 tot september ’44 in Erika kwamen nadat ze weigerden de loyaliteitsverklaring te tekenen. Tot aan de bevrijding werd het kamp bevolkt door weigeraars van de Arbeitseinsatz en overtreders van regels met distributiekaarten. Vanaf augustus 1945 tot de laatste dag van 1946 zaten er gevangenen die werden verdacht van collaboratie, waarna Erika de poorten sloot.

Hoewel het technisch mogelijk zou zijn, is het ook vanaf volgend jaar niet mogelijk alle stukken over Erika thuis op de computer te raadplegen. Het gaat hier toch om vaak persoonlijke stukken en daarvoor geldt de regeling dat ze beperkt openbaar zijn. Wie het archief wil bestuderen, zal naar Amsterdam moeten komen en toestemming om inzage vragen. Daarna kunnen ze digitaal worden ingezien. Overigens is ook via de website van de stichting OudOmmen.nl veel oorlogsdocumentatie van onder andere kamp Erika op aanvraag toegankelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.