500000 kilometer fietsen in vechtdal

Na veertien jaar is de Vechtdal Fietsvierdaagse uitgegroeid tot een echte klassieker met deelnemers vanuit heel Nederland. Waar het Vechtdal gedurende het hoofdseizoen vooral een populaire vakantiebestemming is voor de noordelijke provincies, komen voor de fietsvierdaagse opvallend veel Zeeuwen en Brabanders naar het gebied. “Wat betreft is het evenement marketingtechnisch ijzersterk”, vindt recreatieondernemer en medeorganisator Jack van der Boon. “We trekken hiermee een groep mensen die anders het Vechtdal niet zo snel zouden bezoeken, maar nu dankzij de uitgebreide fietsroutes op een schitterende manier kennis kunnen maken met ons prachtige gebied.”

De Vechtdal Fietsvierdaagse is een initiatief van lokale recreatieondernemers en de Caravan en Kampeer Kampioen (KCK) van de ANWB. Waar de Vechtdallers zorgen voor mooie routes, levert de KCK de nodige vrijwilligers die het evenement bemensen. “We draaien dit evenement met ruim zestig vrijwilligers van het ledenhulpkorps van de ANWB”, zegt coördinator Wim Borst. “Zij zorgen voor de bewegwijzering en fungeren als verkeersregelaars of stempelposten en runnen de ‘panneclub’, die als een soort wegenwacht voor de fiets onderweg banden plakt en andere reparaties verricht.”

Volgens Borst is de Vechtdal Fietsvierdaagse niet alleen mateloos populair bij de deelnemers, maar ook bij de vrijwilligers. “Waar andere organisaties staan te springen om vrijwilligers, hebben wij ieder jaar weer een wachtlijst. Dit evenement is gewoon een echte topper. Niet alleen vanwege de prachtige routes, maar vooral vanwege de gezellige sfeer. Daar wil je gewoon bij zijn.” Ook na afloop van iedere fietsdag is het volgens Van der Boon gezellig. “Fietsers blijken echte kampeerders te zijn. Tijdens de fietsvierdaagse staan alle campings in de regio vol. En omdat alle kampeerders er met hetzelfde doel komen, hebben ze al snel contact met elkaar. Aan het einde van de week is het één grote familie.”

Onder het motto ‘Pak de fiets, maar stap ook eens af’, neemt de organisatie ieder jaar zoveel mogelijk bezienswaardigheden op in de route. Op de routekaarten staat uitgebreide informatie over de monumenten en bezienswaardigheden die onderweg worden gepasseerd. “We hebben dit jaar voor het eerst drie musea afgekocht”, zegt Borst. “Dat betekent dat alle deelnemers gratis het Streekmuseum in Ommen, Museum Palthehof in Nieuwleusen en de Oudheidkamer in Wijhe kunnen bezoeken.”

Dagelijks worden er routes van 40 of 60 kilometer gereden. Alle windstreken van het Vechtdal en zelfs daarbuiten, worden aangedaan. Op dinsdag en vrijdag wordt er gezamenlijk gestart en gefinished bij de Jungle – Avonturencamping in Rheeze. Op woensdag kan men naar keuze starten bij camping de Koeksebelt in Ommen of in Giethmen bij camping Bergzicht. Op donderdag kan men starten bij camping de Beerze Bulten in Beerze, of in Hardenberg bij camping ’t Rheezerwold. Op de startende campings wordt steeds een streekproductenmarkt gehouden en bij de finish op vrijdag is er een optreden van Shantykoor de Stuwzangers. Geen tijd om vier dagen te fietsen? Eén dagje meedoen kan ook. Meer info: www.vechtdalfietsvierdaagse.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.