wandelen voor kinderen in afrika

Vrijwilligers van de Andreas Manna Stichting zijn op zoek naar mensen die houden van gezelligheid en ontspanning tijdens het wandelen, en daarnaast willen helpen bouwen aan de toekomst voor kinderen in nood in Afrika. Maar het kan ook zijn dat iemand gewoon graag wandelt en dat als enig doel heeft, dat mag natuurlijk ook.

Sinds 2005 wordt in de herfstvakantie al de Afrikaloop georganiseerd. Dit jaar is het wandelevenement van 20 tot en met 26 oktober. Het gaat om een wandelactie waarbij men 1, 2, 3 of zelfs 7 dagen kan meelopen. De opbrengst van de actie is voor straat- en weeskinderen in Kenia, Ghana en Oeganda waar de Andreas Manna Stichting een viertal projecten heeft.

Het unieke van de Afrikaloop zit in de vorm en de inhoud. De omtrek van het continent Afrika is op de kaart van Noord-Nederland gelegd. De start is in Hoogeveen en de route loopt via Dedemsvaart, Ommen, Heino, Zwolle, Zwartsluis, Meppel om ten slotte weer in Hoogeveen te eindigen. Er kan gekozen worden uit drie afstanden; 20, 28 of 35 kilometer. De kosten die het organiseren van de tocht met zich meebrengt, worden zo laag mogelijk gehouden: de vrijwilligers doen zoveel mogelijk alles zelf, en bekostigen het evenement, of worden gesponsord. Daardoor gaat de opbrengst werkelijk naar het goede doel.

In 2011 leverde de Afrikaloop ruim 25.000 euro op. Niet alleen sponsoring – wat niet verplicht is – brengt geld in het laatje, de deelnemers betalen inschrijfgeld wat eveneens geheel ten goede komt aan de kinderen. De stichting zorgt voor de kinderen totdat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Op de website van de Andreas Manna stichting is alle informatie te vinden over de Afrikaloop (www.andreasmanna.org).

Vanwege aids en malaria is op veel plaatsen in Oost Afrika de hele middengeneratie gestorven. In Kenia is in het dorp Karungu sinds achttien jaar een weeshuis waar meer dan vijftig kinderen onderdak vinden en de noodzakelijke dagelijkse zorg krijgen. Als eerste is er een waterbron geslagen. Daarnaast zijn er twee scholen en een ziekenhuis gebouwd. In Nairobi wonen en werken jongeren die in het weeshuis zijn opgegroeid. Zij weten als geen ander wat het betekent om geholpen te worden. Daarom hebben zij het plan opgevat om straatkinderen in Nairobi te helpen. Geen druppel op een gloeiende plaat, maar een olievlek die zich uitbreidt.

In de havenstad Takoradi in West-Ghana is zowel een dag- als een nachtopvang gebouwd en wordt aan verweesde straatkinderen een veilig heenkomen geboden met alle noodzakelijke zorg. Zoals voeding, kleding, scholing en hulp bij het opzetten van een eigen bedrijfje. Hier wordt nauw samengewerkt met politie en jeugdzorg. Meisjes bestemd voor de prostitutie en bevrijd door de politie, worden naar het project gebracht waar ze een veilige plek krijgen en een opleiding kunnen volgen.

In Oeganda is gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een kostschool voor kansarme kinderen, in het armste deel van Oeganda, Karamodja. Florence Naduk, een Oegandese die negentien jaar in Nederland woonde en werkte, is in januari 2010 terug gegaan naar haar geboorteland. In haar geboortestreek start zij een project met behulp van de Andreas Manna Stichting.

Al wandelend bouwen deelnemers mee aan de toekomst voor deze kinderen. Tegen een kleine vergoeding kunnen de deelnemers iedere nacht gebruik maken van een slaapplaats, lunch en diner in de plaatsen die de Afrikaloop aandoet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.