Home / archiefcentraal / stichting decibel biedt lokale musici podium

stichting decibel biedt lokale musici podium

Stichting Decibel in Dalfsen bestaat ruim een jaar, tijd dus om terug te kijken, maar zeker ook vooruit. Voorzitter Bas Schultz was al werkzaam in de evenementenwereld, en kwam zo op het idee om Stone Rock Festival nieuw leven in te blazen. “Zo rond 2004 kwam daar een einde aan, omdat er een paar keer achter elkaar een slechte opkomst was door slecht weer. Er werd verlies geleden.” Schultz besloot dat er een professionelere opzet in de vorm van een stichting nodig was. “We hadden allerlei ideeën, voor het festival en voor een bandcompetitie. Als stichting kun je subsidies aanvragen, ben je een rechtspersoon en kun je je verhaal beter verkopen. Het is nu duidelijk dat wij eventuele winst niet in eigen zak steken.”

Samen met de voormalige eigenaar van Het Oude Station werd het festival vorig jaar opnieuw opgepakt, en dat bleek een succes. “Wat het slechte weer betreft was het een beetje een herhaling, maar er kwamen zo’n 350, 400 man op af. Dus zelfs in de stromende regen vonden zij het leuk genoeg. Ons enthousiasme is het belangrijkste ingrediënt voor het succes. Daardoor willen anderen, zoals vrijwilligers en sponsoren er ook wat voor doen.

[b]Stichting Decibel[b/]

Stichting Decibel bestaat naast Schultz uit Rik Meijer en Emma Quilligan. “Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten, zo is Emma zakelijk en financieel heel goed, zij is dus onze penningmeester. Rik, de secretaris, boekt de bands, daar heeft hij echt zijn netwerk in. En ik ben bij Fusion of Dance logistiek coördinator, dus ik coördineer het opbouwen en afbreken, de indeling van het terrein en ik coördineer bij calamiteiten op het festival zelf. Dit hadden we al zo vaak voor andere mensen gedaan, en we dachten: dat kunnen we zelf ook. Op deze manier investeren we in onszelf, en in onze omgeving. ”

Maar omdat het drietal zich niet alleen op Stone Rock wilde richten, besloten ze de doelstelling van de stichting breder te treken. “Ons doel is het geluid van de evenementen versterken, het meer kracht te geven. Vandaar ook de naam Decibel. We doen nu twee evenementen, Stone Rock Festival en de bandcompetitie de Wraak van Vechtdal. In de toekomst wordt dat hopelijk meer, maar nu willen we ons richten op de kwaliteit van die evenementen.”

“Er is veel lokaal muzikaal talent, maar zij hebben moeite om een podium te vinden. Mijn mening is dat er in Dalfsen meer gedaan kan worden. De bands willen heel graag optreden, maar het kost ze veel moeite een podium te vinden. Ik heb voor Stone Rock wel zeventig mailtjes gekregen van bandjes die wilden optreden. We merkten dus dat er veel vraag naar is, en wat is er beter dan inspelen op die vraag?” Dus in plaats van de drie bands van vorig jaar, stonden er dit jaar veertien bands op de podia bij de Zwevende Kei.

[b]De Wraak van Vechtdal[b/]

Een extra podium voor de lokale bands creëerde Decibel met de bandcompetitie De Wraak van Vechtdal. “Kroegeigenaren wilden graag iets nieuws om hun kroeg vol te krijgen. Maar als je niet weet hoe dat allemaal werkt, met techniek en bands boeken, is het heel moeilijk om zoiets op te zetten.” Naar aanleiding van een persbericht meldden meerdere horecagelegenheden zich aan om als locatie te dienen. Zij kregen een compleet verzorgde avond met licht, geluid en bands. “Voor ons was het een mooie promotie voor Stone Rock. De winnaar van de Wraak, John Hill, won een plek in het avondprogramma van Stone Rock. Er waren veel meer goede bands, maar we konden ze helaas niet allemaal een plek geven. Wel besloten we de tweede band als stimuleringsprijs een plek in de middagprogrammering te geven.”

Hoewel Stone Rock 2012 pas achter de rug is, is Schultz alweer druk met de editie van volgend jaar. De groei wordt doorgezet, vooropgezet dat het financieel haalbaar is. Voor 2012 heeft Decibel behoorlijk geïnvesteerd in Stone Rock. Schultz: “Nou moet ik zeggen dat onze gemiddelde bezoeker geen knieperd is, er is gewoon lekker wat gedronken. Dat is mooi, want dat heeft voor ons de kosten wat gedekt. Maar we blijven afhankelijk van subsidies.”

“De sfeer willen we regionaal houden, maar het programma willen we grootser aanpakken. De bands die we dit jaar hadden, waren vooral bij de liefhebber bekend. We willen nu een stapje hoger. Begrijp me niet verkeerd, het is niet dat we per se bekendere bands willen, want dat zou betekenen dat we de bands van afgelopen editie niet goed genoeg vinden. Dat is absoluut niet zo, ze waren heel erg goed en we waren er echt heel erg blij mee.”

Maar stel dat geld geen rol speelt, dan zou de organisatie graag een grote buitenlandse act willen. “Zo’n band die weinig optreedt in Nederland, of waar je normaal tachtig euro voor een kaartje betaalt. Dan kunnen ook mensen die geen hele dikke portemonnee hebben, erheen. Dat is ons streven, maar of dat haalbaar is… Dat is een tweede. Het is crisis, en het zou maar zo een paar jaar tegen kunnen zitten. We kijken vooruit, willen niet te hard van stapel lopen, maar voor de komende editie er wel een flinke schep bovenop doen.”

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.