Home / archiefcentraal / schatkistbankieren kost dalfsen jaarlijks halve ton

schatkistbankieren kost dalfsen jaarlijks halve ton

Door de invoering van het verplichte ‘schatkistbankieren’ zou de gemeente Dalfsen jaarlijks 50.000 euro minder binnenkrijgen aan renteopbrengsten. Dat zegt wethouder Evert Goldsteen.

Het verplichte schatkistbankieren is een van de maatregelen uit het Lenteakkoord, dat ervoor moet zorgen dat het Nederlandse begrotingstekort onder de drie procent blijft. De maatregelen houdt in dat gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheidsorganen vanaf 2013 verplicht worden hun tegoeden bij de Nederlandse staat aan te houden. Hierdoor hoeft Nederland minder geld op de financiële markten te lenen, waardoor de staatsschuld daalt.

“We zijn hier niet gelukkig mee,” laat Goldsteen weten. “Nu zijn we nog vrij om zelf te bepalen waar we onze overschotten parkeren, zodat we een zo gunstig mogelijke rente krijgen. Dat gebeurt onder meer bij de Bank Nederlandse Gemeente. Nu krijgen we een rente van gemiddeld zo’n twee procent en bij het schatkistbankieren kan dat teruglopen tot nul procent. Uit een globale berekening is gebleken dat het ons zo’n 50.000 euro per jaar aan renteopbrengsten zou schelen.”

Samen met andere gemeentes, die eveneens tegen de maatregel zijn, wil Dalfsen bij het ministerie van Financiën bezwaar aantekenen tegen het schatkistbankieren. “Alleen begin je niks, maar met z’n allen kun je via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een signaal afgeven.”

Net als met veel andere maatregelen uit het Lenteakkoord is het afwachten of het verplichte schatkistbankieren na de verkiezingen en een kabinetsformatie standhoudt. “Bij eerdere bezuinigingsoperaties is deze maatregelen al onderzocht. Daaruit is gebleken dat het de gemeentes niet alleen veel geld kost, maar dat er ook veel administratie mee gemoeid is. Elke gemeente moet dan namelijk een rekening-courant bij de Nederlandse staat aanhouden.”

Goldsteen realiseert zich dat er bezuinigd moet worden, maar vraagt zich af of dat niet anders kan. “Je treedt hiermee ook in de autonomie van gemeentes. Ik vraag me af of het Rijk dat moet willen.”

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.