Home / archiefcentraal / oud hollandse markt in 3d

oud hollandse markt in 3d

De traditionele Lemeler oud-Hollandse markt is vanaf heden in 3D te bewonderen op de website van de stichting OudOmmen.nl. Om oud Ommen zo goed mogelijk in beeld te brengen wordt op de site van de stichting veel gebruik gemaakt van foto’s en films (video’s).

Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw waren foto’s meestal nog uitgevoerd in zwartwit. In de loop van de jaren ’70 gingen de meeste mensen over naar kleur. Door de toevoeging van kleur werd een compleet nieuwe (tweede) dimensie toegevoegd aan het opslaan van beelden. Hierdoor hebben we van de periode vanaf de zeventiger jaren een betere “beeldvorming” van onze omgeving. Vanaf 2012 wordt de derde en laatste dimensie “3D” toegevoegd aan veel afbeeldingen op OudOmmen.nl. Afhankelijk van de mogelijkheden van de bezoekers van de site kunnen de foto’s op verschillende manieren worden bekeken.

Naast het standaard album in 2D is een 3D album toegevoegd met “anaglyph” foto’s die kunnen worden bekeken met een (al weer) “ouderwets” rood-cyaan brilletje. Bij elke 3D (anaglyph) foto staat een link naar het originele “mpo”-bestand voor het weergeven op een 3D-monitor, beamer of TV. Om een zo natuurlijk mogelijke weergave van het diepte effect te verkrijgen worden de 3D foto’s gemaakt met een camera die voorzien is van twee lenzen die 6,5 cm uit elkaar staan, de gemiddelde oogafstand van de mens.

Een doorbraak in de presentatie van (toekomstige) nostalgische afbeeldingen van Ommen en omgeving. Na de overgang van zwartwit naar kleur, de laatste en logische stap om de complete natuurlijke “kijkbeleving” vast te leggen. De spits wordt afgebeten door een presentatie van de Oud Hollandse markt in Lemele. De 3D foto’s zijn te vinden in de “Gallery” omgeving van OudOmmen, onder het album “Lemele”, bereikbaar via “Beeldbank” en “Dorpen/Buurtschappen”.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.