Home / archiefcentraal / muzikale klanken van over de grenzen

muzikale klanken van over de grenzen

André Knevel op het orgel en Liselotte Rokyta op de panfluit zullen zaterdag 18 augustus 2012 om 20.00 uur een concert geven in de Willem Hendrik Zwart Ha in Lemelerveld. Het thema is ‘Muzikale klanken van over de grenzen’.

Er zullen onder meer de volgende werken worden gespeeld met orgel en panfluit samen Oostenrijk: ‘Liebeslied’ en ‘Schon Rosmarin’ van F. Kreisler,

Tsjechië: ‘Largo uit de 9e Symphonie’ en ‘Humoresque’ van A. Dvorak,

sraël: Klezmer muziek; arr. Knevel/Rokyta en verder nog werken uit Roemenië en Hongarije.

Als orgelsolo krijgen we te horen:

Duitsland: ‘Spinning Song’ van F. Mendelssohn,

Finland: Finlandia Op. 26 Nr. 7 van J. Sibelius,

Improvisatie van Canada/Nederland van Knevel.

André Knevel is geboren in 1950 te Bussum. Reeds op jonge leeftijd voelde hij zich tot het orgel aangetrokken. Op zijn achtste kreeg hij al orgel- en pianolessen. Zijn leraren waren dr. J.A.M. van Stokkum, Rutger van Mazijk en de organist van de Bovenkerk te Kampen, Willem Hendrik Zwart. André gaf zijn eerste orgelconcert toen hij negentien jaar oud was. Korte tijd later werd hij als organist benoemd in Hilversum.

Op uitnodiging bespeelde hij diverse Franse orgels, zoals het orgel in de Cathedraal van de St. Eustache, de Cathedraal Sacré-Coeur, beide in Parijs. Zo ook het orgel van de cathedraal in Sens. Verder viel hem de eer te beurt het vier-klaviers huispijporgel te mogen bespelen van de wereldvermaarde Franse organist en componist Marcel Dupré.

In 1975 emigreerde André Knevel naar Canada waar hij in St. Catherines (Ontario) zijn onderkomen heeft. Hij heeft daar een full-time lespraktijk voor orgel en piano. Tevens is hij ter plaatse kerkorganist. André heeft zijn orgelstudie in Canada afgerond bij John Tuttle, orgelleraar aan het Royal-Conservatory. John Tuttle is als organist verbonden aan de St. Paul’s Cathedral. André maakt vele concertreizen door Canada, de U.S.A. en Europa.

Liselotte Rokyta (1971) studeerde het hoofdvak panfluit aan het Hilversums Conservatorium bij de Roemeense panfluitiste Nicolae Pîrvu. Na het behalen van haar diploma’s Docerend- en Uitvoerend Musicus en masterclasses bij Gheorghe Zamfir en Simion Stanciu, heeft zij drie maanden in Maramures (Roemenië) gewoond en een onderzoek gedaan naar Roemeense volksmuziek.

Ieder jaar gaat zij naar Roemenië om Roemeense panfluitisten te ontmoeten en met ze te musiceren.

Ze geeft in binnen- en buitenland panfluitles en -concerten, onder andere met de bekende organisten Martin Mans en André Knevel en haar eigen Roemeense orkest “Ciobanita”, waarin ook haar man Jan Rokyta speelt. Haar concertreizen voerden haar onder meer naar Canada, Amerika, Roemenië, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland.

Het is gewenst voor het concert vooraf te reserveren via 0572-371838 (Huetink) of 038-4224079 (Boks). De entree bedraagt 12 euro per persoon inclusief koffie/thee met koek en een drankje en hapje na afloop. Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.