Home / archiefcentraal / marlies overmars half jaar bij smon welzijn

marlies overmars half jaar bij smon welzijn

Een half jaar is ze inmiddels bezig. In februari nam Marlies Overmars het stokje van Dik Kremer over als coördinator Welzijn bij de Stichting Maatschappelijk Opbouw Nieuwleusen (SMON). En dat bevalt ‘supergoed’. “We proberen ons ook steeds meer te profileren via Facebook en Twitter.”

Na tien jaar bij welzijnsorganisatie De Stuw in Hardenberg trof Overmars in Nieuwleusen een organisatie die ‘een erg goede naam heeft op het gebied van ambulant jongerenwerk.’ “We zijn goed in het coachen en individueel begeleiden van jongeren die problemen hebben op school, op het werk of thuis. Onze jongerenwerkers werken niet alleen vanachter hun bureau, maar zoeken ze op, bijvoorbeeld op straat of in een keet en helpen ze met allerlei praktische zaken. Eén van onze sterke punten daarbij is dat we laagdrempelig en informeel zijn en niet zo sterk gebonden aan strakke kaders en protocollen. Dat sluit beter aan bij het leefritme van jongeren.”

Overmars haalt een kleurrijke brochure tevoorschijn. ‘Jaarverslag 2011’ staat er op, maar het is veel meer dan de titel doet vermoeden. Verschillende interviews, reportages en foto’s laten zien wat SMON Welzijn allemaal doet en wat het werk concreet voor de doelgroepen betekent. Bijvoorbeeld voor een jongen, die veel problemen heeft en al regelmatig met politie en justitie in aanraking kwam en zijn moeder. Zij vertellen dat ze altijd op de steun en de hulp van jongerenwerkster Erika kunnen rekenen. Maar ook voor Thirza Kleij (19) en Jasin Ajar (13) die samen met wethouder Maurits von Martels en burgemeester Han Noten twee ‘dynamic duo’s’ vormden. De bedoeling van dit project was om een jongere en een volwassene een half jaar lang regelmatig samen met elkaar te laten optrekken, waardoor ze elkaars leefwereld leren kennen en verrijken. “Voor mij was na één ontmoeting al duidelijk dat ik gedwongen werd om op onderdelen weer eens heel anders naar de samenleving te kijken,” zo liet Noten weten na de eerste ontmoeting met Jasin. “En dat vind ik al winst.” Ook gaat het onder meer over de wekelijkse spreekuren bij het Agnieten College, de bijeenkomsten voor ‘Girls Talk’ en de 190 avonden dat het jeugdhonk in 2011 geopend was. Daarnaast ondersteunt SMON Welzijn participatieprojecten voor jongeren zoals het Meersportenplein in Dalfsen en de skatebaan in Hoonhorst.

Eén van de dossiers waar Overmars mee in aanraking kwam was dat van de jeugd van de JOP (JongerenOntmoetingsPlek) bij sporthal De Schakel in Nieuwleusen. Deze groep kwam ongeveer een jaar geleden negatief in het nieuws nadat de omliggende verenigingen hadden geklaagd over overlast. “De groep had de publieke opinie tegen, dat is duidelijk, maar er is sindsdien heel veel gebeurd. We zijn in gesprek gegaan met de jongeren zelf en de andere betrokken partijen en er is meer wederzijds begrip gekweekt. Daarnaast hebben we ons eigen jeugdcentrum ’s avonds veel opengesteld, waardoor de jeugd ook daar terecht kon. De negatieve spiraal is doorbroken en het aantal meldingen van overlast door deze groep is – voor zover bij ons bekend – sterk gedaald.”

Overmars ontdekte bij de SMON al gauw dat de welzijnsorganisatie weliswaar goed werk deed, maar dat nog niet altijd even goed over het voetlicht bracht. “Daarom proberen we ons via de sociale media steeds meer te profileren. Twitter en Facebook zijn effectieve middelen om met jongeren te communiceren. We twitteren bijvoorbeeld onze nieuwtjes en activiteiten en waar de jongerenwerkers op dat moment actief zijn. We zijn nu op Facebook gestart met een groep genaamd ‘Weggeefhoek 0529’ waar mensen gratis hun oude spullen aan anderen kunnen weggeven. SMON Welzijn is namelijk ook actief op het gebied van leefbaarheidsprojecten. Deze virtuele kringloopwinkel is daar een mooi voorbeeld van.”

Van bezuinigingen heeft SMON Welzijn tot nu toe nog weinig last, maar ook Overmars weet uiteraard niet wat er vanuit de overheid allemaal nog gaat komen. “We weten dat de gemeente Dalfsen het jeugd- en jongerenwerk belangrijk vindt en we proberen met hen mee te denken over beleidsterreinen waar we een rol kunnen spelen. Uiteindelijk is het zo dat hulpverleningstrajecten duurder zijn, dus als je preventief vanuit welzijnwerk een bijdrage kunt leveren, scheelt dat later in de kosten.”

Ook voor het nieuwe seizoen staat er daarom weer een hele rij activiteiten op het programma. Zo zijn er weer de ‘preventieweken’ om jongeren bewust te maken op het gebied van alcohol, drugs en seksualiteit, maar ook allerlei (twee)wekelijkse cursussen, weerbaarheidstrainingen en sportactiviteiten. Dat alles wordt georganiseerd met een ‘klein, maar zeer betrokken team’. “Bij ons wordt niet op een uurtje meer of minder gekeken.”

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.