malik azmani ik ben een plattelandsjongen

Vorige week maandag was hij voor de aftrap van de verkiezingscampagne bij verschillende boerenbedrijven in het Vechtdal, dinsdag bezocht hij vrachtwagenfabriek Scania, woensdag was Azmani bij de studenten in Groningen, donderdag stonden in Den Haag verschillende werkafspraken op het programma en ook vrijdag had hij in de regio genoeg te doen. “De agenda is inderdaad goed gevuld,” zegt Azmani met enig gevoel voor understatement. “Het is leuk en interessant om te zien wat er bij al die mensen, bedrijven en organisaties gebeurt en hoe ze over politiek denken. Je hoort bijvoorbeeld van sommige beginnende studenten dat ze zo’n langstudeerboete niet eens zo erg vinden, omdat het een prikkel is om de studie vlot af te ronden.”

Toch is het volgens Azmani ‘niet goed voor Nederland’ dat er nu, twee jaar na zijn entree in de Tweede Kamer alweer verkiezingen zijn. “Continuïteit is belangrijk voor een land en dit kabinet zat er pas anderhalf jaar. Desondanks is er al veel gerealiseerd, waaronder tien miljard aan noodzakelijke bezuinigingen. Nog steeds gaat er dagelijks echter 70 miljoen meer uit dan er binnenkomt en betalen we jaarlijks elf miljard aan rente. Daar kun je het complete basisonderwijs mee financieren. Dat zijn enorme bedragen, waaruit blijkt dat het echt nodig is om verder te bezuinigen.”

Bliksemcarrière

De man uit Stegeren maakte de laatste jaren snel carrière in de politiek. Hoewel hij zich altijd al VVD’er voelde, werd hij pas in 2008 lid van de liberale partij. Azmani werd lid van de steunfractie in Ommen en hielp de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 op poten zetten. Zelf belandde hij ook op de VVD-lijst voor die verkiezingen en vervolgens in de Ommer gemeenteraad. Tegelijkertijd speelde Azmani zich echter in de kijker bij de politieke talentenjagers van de provinciale en landelijke VVD, die in hem een toekomstig Kamerlid zagen. “Wat ze dan zagen? Ik denk een bevlogen jongen die ondanks zijn nog jonge leeftijd best wel wat heeft meegemaakt.”

Daarmee doelt Azmani bijvoorbeeld op zijn snelle carrière bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Al op zijn dertigste gaf hij leiding aan het advocatenkantoor van de dienst en met 33 levensjaren kwam hij in de directie van een onderdeel van de IND. Ook had het VVD-kader wellicht oog voor het bijzondere verhaal van de zoon van een Marokkaanse gastarbeider en een Friezin. “Mensen denken misschien wel eens dat ik als VVD’er rijke ouders heb, maar dat is absoluut niet zo. We woonden vroeger in een arbeiderswijk in Heerenveen en hadden het echt niet breed. Mijn ouders moesten hard werken. Ik ben al vroeg gaan inzien dat eigen initiatief belangrijk is en dat het in dit land gaat om de hardwerkende mensen. Het liberalisme zit er bij mij dus echt in. De staat is geen geluksmachine.”

Levensinvulling

Kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 kwamen er door de val van het Kabinet Balkenende-IV ook landelijke verkiezingen en tot zijn eigen verbazing kwam Azmani op de achttiende plek op de VVD-lijst en vervolgens in het parlement terecht. “Ik zat toen nog maar net in de gemeenteraad in Ommen en kon het niet maken om direct alweer ‘gegroet’ te zeggen. De dubbele functie geeft extra drukte, maar het heeft ook voordelen. Ik zie bijvoorbeeld hoe landelijke besluiten hun uitwerking hebben in de gemeente en daar kan ik weer mijn voordeel mee doen in Den Haag.”

Het beeld dat veel Tweede Kamerleden voornamelijk als stemvee dienen, ontkracht Azmani onmiddellijk. “Nee, dat is zeker niet zo. Het is een mooie, maar erg drukke baan. Hoewel, het Kamerlidmaatschap is eigenlijk een ‘levensinvulling’, want politicus ben je 24 uur per dag. Op dinsdag, woensdag en donderdag debatteren we in de Kamer van vroeg tot laat over wetgeving, maar ook op de andere dagen is er genoeg te doen.” Azmani noemt bijvoorbeeld de werkbezoeken, de partijbijeenkomsten, maar vooral ook het voorbereiden van de debatten. “Daar gaat erg veel tijd in zitten. Ook in het weekend ben ik vaak bezig. De zaterdag is meestal voor de partij. De zondag probeer ik zoveel mogelijk vrij te houden voor mijn vrouw en familie, maar ook dat lukt helaas niet altijd.”

Sociale Zaken en Vechtdal

Azmani kreeg binnen de VVD-fractie de – zeker voor een nieuwkomer – zware portefeuille van Sociale Zaken. Dat zowel de minister als de staatssecretaris van dat departement – respectievelijk Henk Kamp en Paul de Krom – eveneens van VVD-huize zijn, maakt het debatteren in de Kamer voor Azmani geenszins makkelijker. “Ik moet net zo goed als de collega’s van de oppositie de bewindslieden controleren. Ik spaar ze dan ook zeker niet omdat het VVD’ers zijn. Dat doe ik in Ommen bij het college ook niet. Daarnaast is het zo dat de Kamerleden van de oppositie juist hun pijlen op mij richten, omdat de linkse partijen de VVD graag wegzetten als een partij die zich niet bekommert om mensen. Iets wat overigens niet zo is.”

Behalve met Sociale Zaken houdt de man uit Stegeren zich in Den Haag ook bezig met het op de kaart zetten van het Vechtdal. Als het enige ‘Vechtdal-Kamerlid’ ziet hij voor zichzelf een rol als ambassadeur van het gebied weggelegd. “Het is belangrijk dat de regio’s vertegenwoordigd zijn in Den Haag. Een voorkeursstem op iemand die zoals ik op de twintigste plaats staat is dus zeker geen weggegooide stem. Ik probeer er bijvoorbeeld voor te zorgen dat andere politici en bewindslieden kennis maken met dit mooie, groene en gastvrije gebied. Zo is minister van Volksgezondheid Edith Schippers bijvoorbeeld al op bezoek geweest bij het Vechtgenotenhuis en ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten was hier onlangs. Daarnaast hebben we vorige week een campagnedag bij verschillende agrarische bedrijven in het Vechtdal gehad. Door die bezoeken komen de goede kanten van het Vechtdal, maar ook de problematiek van plattelandsgebieden beter onder de aandacht in Den Haag.”

Zelf peinst Azmani er niet over om het Vechtdal te verlaten en dichter bij Den Haag te gaan wonen. “Ik kom uit Friesland en woon hier sinds tien jaar. Toen ik bij de IND in Zwolle ging werken heb ik eerst een jaar in Zwolle gewoond, maar de buitenlucht trok toch wat meer. Ik ben een plattelandsjongen en in Stegeren zijn we echt op onze plek.”

Azmani wil geen ‘middelmatig Kamerlid’ zijn, dus ambities heeft hij voldoende. “Ik wil eerst graag een volle periode als Kamerlid actief zijn.” Een ministerschap sluit hij vervolgens niet uit, maar die opmerking gaat wel gepaard met een bescheiden glimlach. “We zien het wel. Ik zal in ieder geval altijd iets in het publieke domein willen doen, want ik werk graag met mensen.”

Malik in het kort

Malik Azmani groeide op in Heerenveen, waar hij op 20 januari 1976 werd geboren. Na een tijdje bij de Koninklijke Marine te hebben gezeten, ging hij Rechten studeren in Groningen en later werkte hij tien jaar lang bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Sinds 17 juni is hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ook is hij sinds maart 2010 gemeenteraadslid in Ommen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.