landbouwmuseum ommen zoekt vrijwilligers

Wilt u zich laten meeslepen naar oude tijden? Beleven hoe men vroeger ploegde, zaaide, oogste en leefde op de boerderij? Wilt u met eigen ogen zien hoe het boerenleven was in vroeger tijden voordat automatisering en mechanisatie hun intrede deden? Dan bent u van harte welkom bij Landbouwmuseum Bestmenertol aan de Hammerweg 59a te Ommen (ingang via het Natuurinformatiecentrum).

‘Leuke verzameling handgereedschap. Zeker een bezoek waard. Ik kom zeker nog eens langs. Prachtige complete antieke collectie. Erfgoed dat gekoesterd mag worden. Een mooie verzameling voor boeren, burgers en buitenlui’, zo luiden een aantal lovende citaten uit het gastenboek van het Landbouwmuseum ‘Besthmenertol’ in Ommen, dat op 23 mei door Henk Schuurhuis en Douwe Bron geopend werd.

Nu zoeken Schuurhuis en Bron vrijwilligers die gastheer of gastvrouw willen zijn bij het museum. Want tijdens openingstijden is er altijd iemand aanwezig, “Het Landbouwmuseum kan alleen draaien dankzij de vrijwillige inzet van enthousiaste vrijwillig(st)ers.”

‘Een uit de hand gelopen hobby’, zo omschrijft Schuurhuis zijn grote verzameling landbouwwerktuigen en museum, die hij samen met zijn kameraad Douwe Bron oprichtte. Door de jaren heen verzamelde Schuurhuis tientallen oude landbouwwerktuigen, die binnen en buiten opgesteld staan in het museum, dat gevestigd is in de vroegere zoutloods van Rijkswaterstaat achter het Natuurinformatiecentrum. Bij de gemeente Ommen informeerde Schuurhuis naar mogelijkheden voor een geschikte locatie, en niet tevergeefs. Dat resulteerde uiteindelijk in het bericht van de gemeente Ommen dat er een geschikte locatie beschikbaar was in de Besthmenertol bij het Natuurinformatiecentrum.

Schuurhuis had voordat hij met pensioen ging een eigen rundveebedrijf in Witharen, en hij was ook jarenlang actief in de gemeentelijke politiek als CDA raadslid. Na de verkoop van de boerderij vestigde Schuurhuis zich in Ommen, en ging hij onverdroten verder met zijn ‘uit de hand gelopen’ hobby: het verzamelen van landbouwwerktuigen. De collectie werd nog eens flink uitgebreid met oude landbouwmachines uit de schuur van een oude boerderij, die gekocht was door een kameraad. Als jonge boer werkte Schuurhuis met de meeste machines en werktuigen, die in het museum staan.

Het verzamelen van landbouwwerktuigen leidde tot de oprichting van het Landbouwmuseum, waarbij Schuurhuis heel veel hulp kreeg van Douwe Bron, die de oude machines restaureerde. De twee kameraden richtten het museum gezamenlijk in, dat inmiddels beschikt over een grote en indrukwekkende collectie, waaronder een kafmolen waarmee het kaf van het koren werd gescheiden, koffiemolens uit grootmoeders tijd, melkkar, huif en tentwagens, eierkisten waarmee vroeger de eieren naar de markt werden vervoerd, kook/fornuispot, droogrek en wasbord, etc. De collectie dateert uit de periode vanaf 1920 tot 1955.

Openingstijden

Van 1 mei t/m 31 oktober woensdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur. Zondag is het museum gesloten.

Groepen en schoolklassen zijn (ook buiten de reguliere openings en seizoenstijden) van harte welkom op afspraak. Vanuit een aantal scholen is al interesse geweest voor een bezoek aan het museum.

Contact

Voor informatie/ aanmelding vrijwillig(st)ers kan contact worden opgenomen met Henk Schuurhuis. Telefoonnummer 0529 – 451454 / 06 – 20360944.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.