joods ommen houdt herdenkingstocht

Stichting Herdenking Joods Ommen is de naam van de onlangs in Ommen opgerichte stichting. Eén van de doelstellingen van de nieuwe stichting is het organiseren van een jaarlijkse herdenkingstocht om de Joodse gemeenschap die Ommen ooit heeft gekend te herdenken. Daarnaast zal de stichting zich inzetten voor het plaatsen van Stolpersteine.

De stichting Herdenking Joods Ommen is opgericht op initiatief van dominee Kest Jelsma en wordt ondersteund door alle geloofsgemeenschappen van Ommen, de Historische Kring Ommen, de Darde Klokke en Gemienschap van Oll’Ommer. Ook de gemeente Ommen ondersteunt de initiatieven. Het bestuur van de stichting bestaat uit Kest Jelsma (voorzitter), Gerko Warner (secretaris), Cees Wolfert (penningmeester), Joke Feddema, Dieks Horsman, Wim Neevel, André Jonker en Harry Woertink.

Op woensdag 3 oktober 2012 is het 70 jaar geleden dat de Joodse inwoners van Ommen uit hun huizen werden weggevoerd en naar kamp Westerbork werden gebracht. Om dit te herdenken zal op die datum de eerste herdenkingstocht worden gehouden. Deze tocht voert langs de adressen waar de stolpersteine gelegd zullen worden. Hiermee wil de stichting de Joodse slachtoffers herdenken die uit Ommen zijn weggevoerd.

De aanvang van de herdenking is 19.00 uur en heeft als startpunt het plein voor de voormalige synagoge Ommen (Varsenerpoort). Daarna zal er een stille rondgang plaatsvinden die voert langs de huizen waar de verschillende Joodse medeburgers hebben gewoond. Deze eindigt bij de Israëlitische begraafplaats. Tijdens de stille rondgang zullen bij de verschillende adressen de namen worden voorgelezen van de Joodse medeburgers. Daarnaast wordt een kiezelsteen met daarop de namen geschreven achtergelaten. De originele stolpersteine kunnen niet eerder dan in 2013 worden gelegd.

Bij de Israëlitische begraafplaats zullen enkele aanwezigen (namens de gemeente Ommen, Joodse gemeenschap en Stichting Herdenking Joods Ommen) het woord voeren.

Route: Voormalige synagoge (Varsenerpoort) – Middenstraat – Gasthuisstraat – Bermerstraat – Markt (langs de zuidkant van het voormalige gemeentehuis) – Brugstraat – Kerkplein (langs de achterzijde Hervormde kerk)- Vrijthof – Bouwstraat – Dr. A.C. van Raaltestraat – Israëlitische begraafplaats.

De stichting heeft een eigen website gelanceerd met daarop alle informatie over de tocht en over de Ommer Joodse gemeenschap: www.joodsommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.