is het maaibeleid al aangepast aan natuur

Een rondje door de regio maakt duidelijk dat er heel verschillend omgegaan wordt met bermonderhoud. In ‘het jaar van de bij’ is de aandacht voor bloeiende bloemetjes in de natuur groter dan ooit. Soms zie je dat aan de berm. Soms ook niet.

Bloeiende bloemetjes zijn belangrijk omdat bijen daar hun eten vandaan halen. Veel bloemen vergroten de overlevingskans van bijen. En bijen hebben we nodig voor bestuiving, waardoor bijvoorbeeld bij al ons fruit zijn ontstaan begint. Hoe dat zit? Nou, het ene plantje heeft stuifmeel, het andere heeft een stamper. Op zoek naar nectar brengt een bij in het voorjaar stuifmeel dat aan zijn pootjes gaat zitten bij de stamper en in de herfst levert ons dat appels en peren op.

In Wijhe en Dalfsen kwamen we heel bloemrijke bermen tegen. In het buitengebied van Ommen en Raalte zagen we de grasmaaier de berm zo kort maken als maar kan. Bermbloeisels, maaibeleid, hoe zit dat in jouw gemeente? En is het de gemeente die dat bepaalt? Of zijn het rijkswaterstaat en/of waterschap?

Stuur gerust foto’s in van mooie of minder mooie bermen bij jou ijn de buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.