hko timmert al 15 jaar aan de weg

Onder toeziend oog van notaris Gerhard Smelt werd op 20 januari 1997 de oprichtingsakte getekend. Het eerste bestuur bestond uit Jan Brouwer (voorzitter), Henk van Elburg (secretaris) en Aldien Pasman (penningmeester). Andere bestuursleden waren Bart Kiestra, Albert van der Vegt, Luuk Vogelzang en Harry Woertink.

Voor belangstellende leden was er de mogelijkheid mee te draaien in verschillende werkgroepen. Dit onder leiding van de bestuursleden en de contactpersonen Bram Ruiter, Henk van Dorsten, Marietje Rhee, Leida Bruins en Henk Vos. In september 1997 werd Hans Steen als bestuurslid toegevoegd. Bestuurslid Harry Woertink vertelt: “De vereniging viel vanaf het begin gelijk met de neus in de boter: er was niet alleen veel belangstelling om lid te worden, maar er deed zich ook de mogelijkheid voor om met de geschiedschrijving van Ommen de kolommen van het bestaande Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke te vullen.”

Bovendien kon met medewerking van de gemeente in het prille begin het historische pandje het ‘Foekertshuus’ aan de Julianastraat als eigen verenigingshuis in gebruik genomen worden. Piepklein en op temperatuur gehouden met drie kachels. Het oude schippershuisje was nog voorzien van een bedstee. Het pandje is door de HKO vernoemd naar een vroegere schipper op de Vecht, die er ooit heeft gewoond.

Op 6 november 1997 werd het Foekertshuus officieel geopend, zodat voortaan hier op de eerste donderdag van de maand de zogenaamde inloopavonden gehouden konden worden.

Toen het gemeentebestuur het karakteristieke Foekertshuus wilde verkopen kreeg de HKO de mogelijkheid te verhuizen naar de leegstaande Edith-Laarakkersschool. Op 1 juni 2000 werd de verhuizing naar de Nering Bögelstraat gerealiseerd. Het nieuwe verenigingshuis werd omgedoopt tot ‘Ommezien’.

Bijna tien jaar lang heeft de oude school dienst gedaan als HKO verenigingshuis. Toen de school weer een onderwijsbestemming kreeg, moest de HKO het gebouw verlaten. Op 19 juni 2009 kwamen paard en wagen eraan te pas om de sleutel en de laatste verhuisdozen naar een nieuw onderkomen te brengen, aan de Schurinkstraat 22B in Ommen. De eer van het officieel openen was aan HKO-voorzitter Berend Jan Warmelink en huismeester Albert van der Vegt. De plechtigheid werd gevolgd door een druk bezocht open huis voor leden, buren en andere belangstellenden. Momenteel zijn er verhuisplannen naar het multifunctionele centrum Carrousel aan de Chevalleraustraat in Ommen. Als de plannen kunnen worden uitgevoerd zit de HKO daar vanaf midden volgend jaar.

Sinds het bestaan van de HKO kent de vereniging aansprekende activiteiten en evenementen. Zo is de HKO deelnemer aan de traditionele optocht op Koninginnedag en present op de Sallandse Markten bij het Streekmuseum.

Ook is de HKO betrokken bij evenementen in het kader van de Ommer Bissingh. Dit jaar onder andere met een nostalgische dag. Verder is de vereniging medeorganisator van een kerstconcert, busreisjes, fietstochten en barbecues. En wat te denken van de ledenbijeenkomsten met bijdragen van eigen leden of andere gastsprekers vanuit een historisch perspectief? Zo is bijvoorbeeld HKO’er Dieks Horsman al bij tientallen verenigingen en instanties te gast geweest om aan de hand van dia’s over het mooie van Ommen te vertellen.

“Het bedenken van een naam als Foekertshuus of Ommezien, maar ook als het gaat om het opvoeren van sketches of shows van historische kleding bijvoorbeeld op de dag van uitwisseling met het Duitse Recke, geeft de grote betrokkenheid van de leden aan”, aldus Woertink.

In 1998 werd ter gelegenheid van Ommen 750 jaar stadsrechten een spelbord ontwikkeld met onderwerpen uit de geschiedenis van Ommen. Ook leverde de HKO in 1998 een bijdrage aan de organisatie van het stadsjubileum. Groot spektakel was het ‘Arfhuus’ op 25 september 1999, een boerenveiling op het erf van de Ridderinkhof in Arriën samen met Plaatselijk Belang Arriën.

Woertink: “Waar ook met tevredenheid op terug gekeken kan worden zijn onder andere het uitgeven van boeken. ‘As de dag van gisteren’ van Evert Dijk of ‘Historisch rondje Ommen’ en ‘Tien Ommenaren vertellen’ door Joop Melenhorst en Peter Kramer ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de HKO waren bestsellers. Ook de Canon van Ommen was een productie van de HKO.”

Ter gelegenheid van het jubileum wordt zaterdag 15 september een gezellige middag gehouden.

Alle HKO-leden zijn dan van 15.00 tot 18.00 uur welkom in het Landbouwmuseum aan de Hammerweg 59a in Ommen, te vinden naast het Natuurinformatiecentrum en de Besthmenermolen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Verder is er op woensdag 14 november om 20.00 uur in zalencentrum De Kern in Ommen een feestelijke ledenavond met de vertoning van een uniek diaklankbeeld: ‘Boeren van gisteren – Alles gaat voorbij’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.