hendrik jan schuttert breekt internationaal door

Met twee foutloze rondes en een plaats bij de eerste tien was hij al heel tevreden geweest. Van een overwinning bij de Grote Prijs van Hickstead had Hendrik-Jan Schuttert (22) echter nooit durven dromen. Toch flikte de springruiter uit Stegeren het vorige week zondag samen met zijn Schimmelmerrie Cerona HS, toen hij er in het Britse paardensportoord met de hoofdprijs van 66.000 euro vandoor ging. “Het ging al een paar maanden heel goed, maar dit had ik nooit verwacht,” aldus de jonge springruiter.

De grote prijs van Hickstead – of King George V Gold Cup – staat binnen de paardensport hoog aangeschreven, want het evenement wordt gewaardeerd met de maximale vijf sterren. “Het is een prestigieuze wedstrijd met een moeilijk parcours,” vertelt Schuttert. “Deze overwinning is absoluut mijn hoogtepunt tot nu toe. Ik ben nog jong en het is voor mij ongelooflijk dat ik nu al een echte klassieker op mijn naam heb staan.” Schuttert reed het parcours twee keer foutloos en bleef in de barrage de Duitse routinier Ludger Beerbaum met 0,36 seconden nipt voor.

De jonge ruiter uit Stegeren lijkt bezig aan zijn internationale doorbraak. In mei stond hij al op de hoogste trede bij de Grote Prijs van Kopenhagen – gewaardeerd met vier sterren – en in juni werd hij zesde bij een vijfsterrenwedstrijd in Rotterdam. “Het gaat momenteel heel goed, mijn paard Cerona HS en ik zijn echt in vorm. Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen en die probeer ik met beide handen aan te grijpen.” Later dit jaar staan er nog prestigieuze wedstrijden in Dublin en Calgary op het programma en Schuttert hoopt bij minimaal een van de twee zijn kwaliteiten nogmaals te kunnen tonen. Momenteel rijdt hij in de Nationale B-selectie, maar de ruiter wil uiteraard de overstap maken naar de A-selectie, waar onder meer Jeroen Dubbeldam en Harry Smolders deel van uitmaken.

Over de faciliteiten om zijn sport te kunnen uitoefenen heeft Schuttert niet te klagen. Hij heeft de dagelijkse leiding in handen bij Stal Schuttert in Stegeren, dat onderdeel is van Handelshuis Schuttert van zijn vader Jan. “We werken daar met een heel team en hebben momenteel 25 paarden op stal staan. We trainen de paarden voor de wedstrijden en leiden ook jonge dieren op. We zijn elke dag van vroeg tot laat bezig, maar het is heel mooi werk.”

Al te veel tijd om van zijn huidige succes te genieten heeft Schuttert niet. Komend weekend (2, 3, 4 en 5 augustus) staat namelijk voor de derde keer ‘Jumping De Driehoek’ op het programma. Letterlijk een thuiswedstrijd voor de jonge springruiter, want het evenement vindt plaats op het terrein van het bedrijf dat hij zelf leidt. Vier dagen lang staan er verschillende wedstrijden op het programma, met daarnaast bijvoorbeeld een springkussen voor kinderen. Ook is er een uitgebreide horecagelegenheid. De hoogtepunten van Jumping de Driehoek volgen zaterdagavond en zondagmiddag, wanneer respectievelijk het Kampioenschap van Stegeren en de Grote Prijs van Salland op het programma staan. “Het wordt een hartstikke mooi evenement met een heel sterk deelnemersveld. Onder meer Jeroen Dubbeldam, Albert Zoer, Angelique Hoorn en Ben Schröder doen mee. Het is een dag langer dan vorig jaar, dus het evenement groeit.” Op de beide belangrijke onderdelen verdedigt Hendrik-Jan’s broer Frank zijn titel, wat dus een mooie broederstrijd op zou kunnen leveren.

Hoewel enkele van zijn collega’s momenteel op de Olympische Spelen in Londen actief zijn, kijkt Schuttert nog niet vooruit naar dit evenement in Rio de Janeiro over vier jaar. “Het zou natuurlijk geweldig zijn om op de Olympiade te rijden, maar in de paardensport is het lastig om ver vooruit te kijken. Dat zien we dus allemaal nog wel.”

De toegang bij Jumping de Driehoek is gratis. Meer informatie over het paardensportevenement op www.jumpingdedriehoek.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.