hanzefestival tijdens ommer bissingh

Ommen behoorde tijdens de Middeleeuwen tot het verbond van de Hanze. Dit was een groep steden in onder meer het huidige België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Finland, Zweden en Rusland die veel handel met elkaar dreef. “De geschiedenis van Ommen als Hanzestad is een beetje ondergesneeuwd geraakt,” aldus De Groot. “Wij willen dat thema nieuw leven inblazen. Daarnaast is de Ommer Bissingh ooit ontstaan als jaarmarkt en veemarkt, waarbij het natuurlijk ook om handel draait. Voor de HVO is het ‘Ommer Hanzefestival’ dus een toepasselijk thema.”

De binnenstad van Ommen zal tijdens het Hanzefestival geheel in Middeleeuwse stijl gehuld worden. Van de kleding tot aan de activiteiten en het straatbeeld: je waant je die dag echt in de Middeleeuwen. “De beleving is heel belangrijk,” vertelt Dijkman. “Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ringsteken en boogschieten, er is muziek en er zijn ridders te paard, er zijn kampvuurtjes in de stad en een valkenier geeft shows met roofvogels. Er is dus van alles te doen in de stad en ook de rivier de Vecht wordt erbij betrokken.”

Het Hanzefestival wordt ’s ochtends op bijzondere wijze geopend. Dit gebeurt bij de ‘Poort van Ommen’, die speciaal voor deze dag gemaakt wordt. Overdag zijn er allerlei activiteiten, waarbij ook de kinderen niet vergeten worden. “Zij kunnen bij een Middeleeuwse smid hun eigen ‘Hanzemunt’ laten slaan.”

De Groot en Dijkman hopen dat zoveel mogelijk ondernemers meedoen. Eind mei ging het tweetal al samen met de ‘stadsomroeper’ in Middeleeuwse kledij bij de winkeliers langs om hen officieel uit te nodigen om mee te doen aan het Hanzefestival. Dat gebeurde door het bezorgen van een brief in een fles: flessenpost. “Zonder uw onmisbare samenwerking ende inzet kunnen wij niet! Onze vraag is dan ook: denk mee, doe mee! Geeft Ommen die dag een Middeleeuws handelskarakter die uwen zaak en onze stad tot een bijzondere in heul Nederland maeckt.”

Van de ondernemers wordt gevraagd om in kraampjes buiten hun winkel zoveel mogelijk Middeleeuwse waar te verkopen. “Voor de een is dat lastiger dan voor de ander, maar zelf verkoop ik die dag geen plastic waterpistolen,” vertelt Intertoys-eigenaar De Groot. “U wordt verzocht hieraan mee te werken. Het schavot is u gewillig en niet geheel pijnloos,” zo stond al – dreigend maar met een knipoog – te lezen in de flessenpost.

Los van het Hanzefestival vindt ’s avonds het Explosion-festival plaats, maar het podium daarvan is wel eveneens in geheel Middeleeuwse stijl opgetrokken.

“We vragen een enorme inzet van de ondernemers, maar we zetten ook echt iets neer,” zo besluit De Groot. “De Ommenaar moet weer trots worden op zijn stad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.