gratis tapwater langs het fietspad onzin

Opinie – De hitte is weggetrokken, de zomer gaat zijn laatste weken in. Maar op het heetst van de zomer kwam daar ineens het nieuws: In steden, maar ook langs wandel- en fietspaden moeten meer tappunten komen voor water. Het idee komt van Vitens, de grootste waterleverancier van ons land. Ons water komt er ook vandaan.

Zouden ze bij Vitens een zonnesteek hebben opgelopen? We stellen ons een vergaderzaal voor met manen in pak, stropdas voor, de airco aan omdat het hopeloos heet is, eigenlijk geen agenda, maar er is wel presentiegeld voor minimaal een uur vergaderen en dat er dan een op het idee van watertappunten komt.

Maar goed, Vitens heeft het onderzocht. “Maar liefst 87 procent van de Nederlanders vindt dat het mogelijk moet zijn flessen te kunnen bijvullen met kraanwater op openbare plekken, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Vitens. Maar liefst 92% van de Nederlanders vindt dat er geïnvesteerd moet worden in watertappunten bij populaire wandelbestemmingen. Van de ondervraagden zegt verder 80 procent graag tappunten te zien op NS stations”, staat in een persbericht van Vitens.

Een paar kanttekeningen bij het onderzoek. Zo is bekend dat je door vraagstelling gewenste antwoorden kunt krijgen. Voorbeeld van drie vragen: 1: Wat zou je er van vinden als er langs wandelpaden gratis tappunten voor drinkwater komen?; 2: Is het nodig dat er langs wandelpaden gratis tappunten voor drinkwater komen?; 3: Wil je meebetalen aan gratis tappunten voor drinkwater? Antwoorden: 1: ja, lijkt me wel wat; 2: neu, niet echt nodig; 3: ben je mal!. Dus hebben ze bij Nipo vermoedelijk de eerste vraag gesteld.

Kanttekening 1 is dus waar al die voorstanders van tappunten precies antwoord op gegeven hebben.

Kanttekening 2 gaat over belangen. Vitens levert water, de partij is dus nogal betrokken. We citeren weer uit het persbericht: “Kraanwater kan zich makkelijk meten met gebotteld water zoals wij dat kennen uit de supermarkt op het gebied van kwaliteit en smaak. Daarnaast is het drinken van kraanwater vele malen beter op het vlak van duurzaamheid en prijs. Ondanks deze voordelen kopen meer en meer mensen water in de supermarkt. Met de tappunten krijgt kraanwater een meer prominente plek in de samenleving en wordt er een alternatief geboden op het kopen van water uit de supermarkt.” Het begint dus op een ordinaire reclamestunt te lijken van Vitens.

Kanttekening 3: Wat gaat dat kosten en wie gaat dat betalen? Nou, een tappunt kost 3000 euro. Ondernemers en gemeenten betalen de aansluiting. En Vitens levert het water gratis. Gratis? Dat is potdorie gewoon gelogen. Want wij betalen natuurlijk zelf dat water, Vitens neemt het water gewoon op als kostenpost en aan het eind van de rit moet er winst gemaakt worden. En als een gemeente de aansluiting voor haar rekening neemt, betalen we dat ook zelf. Want gemeenten werken met ons geld. We dachten dat dat nu wel een keer duidelijk was: de overheid regelt namens ons allemaal – en met geld van ons allemaal – een boel dingen die we afzonderlijk niet kunnen regelen.

Kanttekening 4: Zijn die gratis tappunten niet een regelrechte concurrentie voor de horeca? Deze ondernemers moeten het toch hebben van dorstige wandelaars en fietsers? Gaat Vitens nu echt menen dat ze de horeca wil concurrenten met door gemeenten betaalde tappunten en door ons zelf betaald zogenaamd gratis water?

Als we de keus hadden, konden we vanuit concurrentieoogpunt overstappen naar een andere waterleverancier, maar bij ons uit de kraan komt alleen maar Vitenswater. Vanwege die monopoliepositie kan het bedrijf zich permitteren met dit soort plannen te komen, maar het geeft de bestuurders ook de verantwoordelijkheid zinnige dingen te doen in plaats van onzinnige. Hoog op hun ivoren toren zal nog wel niet doorgedrongen zijn dat de overheid en aanverwante organisaties zich wat minder met van alles en nog wat moeten bemoeien.

We zouden zeggen: neem gewoon wat water mee in thermoskan of bidon als je een eindje gaat wandelen of fietsen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.