Home / archiefcentraal / giny dunnewind gaat voor goud

giny dunnewind gaat voor goud

Na een wat mindere periode is Giny Dunnewind uit Ommen hard aan het trainen voor de EK atletiek voor masters (35-plussers) op 23 augustus. “Maar waar sta ik, geen idee. Ik weet niet wie er mee doen, wie mijn concurrentie is. Maar voor mezelf ga ik een goede wedstrijd lopen, en alles eruit halen.”

Het ACO-lid doet voor de eerste keer mee met een EK. Wel doet ze altijd mee aan NK’s, zowel indoor en outdoor. Op haar laatste NK haalde ze goud, dus dat stemt positief. Al denkt Dunnewind daar op zo’n manier over: “Ik heb me er nog niet zo’n voorstelling van gemaakt. Wel heb ik er heel veel zin in.”

Op maandag, woensdag en vrijdag traint de atlete bij ACOVanElderen. Daar staan haar nog wat pittige trainingen te wachten. De overige dagen traint ze voor zichzelf. “Ik zorg ervoor dat ik iedere dag goed train. Ik heb een specifiek schema waar ik me aan houd, en dat betekent dat ik elke dag loop. Nu natuurlijk wel iets harder, ik moet pieken op het EK, dan heb ik weer even een rustige periode. Zo gaat dat het hele jaar door. Je moet niet altijd hard trainen, dan maak je jezelf kapot.”

Overdag werkt Dunnewind in de bediening bij De Zon, iets wat heel goed te combineren is met het hardlopen. “Het is prettig dat ik na die tijd kan trainen. Het past goed. Ik werk vier dagen, anderen zouden misschien niet weten waar ze de tijd voor het hardlopen vandaan moeten halen, maar voor mij is het vanzelfsprekend. Het hoort er gewoon bij.”

Tactisch lopen

“Het liefst loop ik 3000 meter, dat vind ik het prettigst. Maar dat is er niet tijdens het EK. Dan zou ik de 1500 meter kunnen doen, maar dat is nog een week eerder, dat is gewoon niet haalbaar.” Vandaar dat Dunnewind uitkomt op de 5000 meter. Een race die ze tactisch gaat lopen. “Het gaat meer om de plek dan om de tijd. Ik had op het NK een gouden plak, maar ik was helemaal niet snel. Ik heb de hele wedstrijd achter anderen gelopen, en toen de bel ging van de laatste ronde, wist ik dat ik moest knallen. Ik had de hele wedstrijd nog niet voluit gelopen, en toen ging ik er vandoor. Ik had een tijd van ongeveer 21 minuten, dat is helemaal niet snel. Maar ik had wel goud, en daar gaat het uiteindelijk om.”

Ook al gaat het niet echt om de tijd, Dunnewind denkt dat ze in Polen een tijd van in de 19 minuten zou kunnen neerzetten. “19.50 ofzo. Maar dan moet ik mijn dag hebben, alles moet dan goed zijn: in mijn hoofd, en ik moet me goed voelen.” Afgelopen juni liep ze een NK waarbij dat niet zo goed ging: “Ik was veel te druk, toen lukte het gewoon niet. Je moet rust in kunnen bouwen, je goed kunnen concentreren naar de wedstrijd toe, en geen andere beslommeringen of negatieve gedachten hebben.”

Alhoewel Dunnewind altijd al sportief is geweest, doet ze nog maar een jaar of zeven aan hardlopen, waarvan zes bij ACO. “Op een gegeven moment wil je meer dan alleen een duurloopje, na ongeveer anderhalf of twee jaar bij de vereniging deed ik mee aan mijn eerste NK Cross. Dat ging best wel heel goed. Hardlopen werkt wel verslavend, helemaal als je prestatie goed zijn, en steeds beter worden. Dat is super. Ik voel me er goed bij, en krijg er veel energie van. Het is voor mij niet gauw teveel.”

Lees ook

ASC’62 heeft nieuwe hoofdtrainer

DALFSEN – Met ingang van het seizoen 2022-2023 heeft ASC’62 een nieuwe hoofdtrainer. Het bestuur …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.