Home / archiefcentraal / gerrit volkerink stopt als uitvaartondernemer

gerrit volkerink stopt als uitvaartondernemer

Gerrit Volkerink, het gezicht van de Onderlinge Begrafenisvereniging Nieuwleusen en Omstreken U.A., gaat per vandaag (1 augustus) met pensioen. Maar zijn opvolgers zijn ook niet onbekend: Alie Huzen en Arina Backers doen al jaren de laatste verzorging en bediening. Anderhalf jaar geleden rondden ze de opleiding uitvaartbegeleider af, en vanaf woensdag moeten ze het dus echt zonder de steun van Gerrit doen.

“Dat is wel een uitdaging”, vertelt Arina.”Ik doe het al heel veel jaren, maar nu heb ik de volle verantwoording. Als het heel druk was, kon ik het nog wel eens bij Gerrit neerleggen. Het denkwerk is soms heel belastend: bijvoorbeeld als er meer overledenen tegelijk zijn. Je moet heel alert zijn. De een wil een roos op de kaart hebben, en de ander een vergeet-mij-niet, dat moet je niet door elkaar halen. In een korte tijd moet heel veel geregeld worden voor een begrafenis of crematie. En de postbode wacht niet, en de krant heeft een deadline.”

Omdat het werk best zwaar kan zijn, nemen de dames samen de taken van Gerrit over. “Als er iemand sterft, móet je er zijn. Het is veertien dagen op, en veertien dagen af. We zijn dus afwisselend 24 uur per dag bereikbaar.” Gerrit deed in het begin alles in zijn eentje. Pas vanaf 1996 had hij één vrij weekend in de maand. Later werden dat er twee. En nu geeft hij na bijna dertig jaar het stokje over. Al had dat nog wel wat voeten in aarde: “Ik heb er lang over nagedacht of ik moest stoppen op mijn 65e. Een poos heb ik gedacht: ik stop nog niet, ik vind het veel te mooi. Maar dan ga je telkens een jaartje door, en wanneer stop je dan wel? Daarom heb ik gekozen voor duidelijkheid, ook voor de vereniging.” Maar een ding is duidelijk, hij gaat zijn beroep enorm missen. “Het is een prachtberoep. Met name de contacten, en vooral ook met de collega’s. Het is altijd echt een team geweest, zonder iets te zeggen begrijpen we elkaar. En ook emotioneel ondersteunen we elkaar heel goed.”

In eerste instantie werkte Gerrit in de landbouwmechanisatie, tot hij de vacature voor begrafenisondernemer tegenkwam. “Ik ben eraan begonnen omdat het me boeiend leek, en dat is het ook. Ik wilde altijd al met mensen omgaan, dat is geweldig. En ik ben goed in organiseren: het verzorgen van de uitvaart.”

Vroeger en nu

Tijdens al die jaren dat Gerrit in de uitvaartbranche heeft gewerkt, is er wel het een en ander veranderd. “Vroeger werd eigenlijk geluisterd naar wat de begrafenisondernemer vertelde. Het ging zoals men dat gewend was. De zin ‘Dat zijn we hier niet gewoon’ werd vroeger veel gebruikt.” Maar dat heeft Gerrit nooit toegepast. “Toen ik hier kwam wilde ik dat veranderen, want ik wilde meer keuze voor de families hebben.”

Ook worden kinderen tegenwoordig veel meer bij een uitvaart betrokken. Dat vindt Gerrit vooral een mooi onderdeel van het vak. “Je kunt ze echt helpen in hun verdriet. En je kunt de volwassenen erover adviseren. Nu geven we aan dat het belangrijk is voor het afscheid, als de kinderen erbij zijn. Of als mensen twijfelen over het af laten dalen van de kist tijdens de begrafenis, adviseer ik om dat wel te doen. Dan beleven de kinderen echt dat hun opa of oma begraven is.”

Een belangrijke reden dat Gerrit het werk altijd met veel genoegen gedaan heeft, is de verankering in de samenleving. “Nieuwleusen is een dorp, en wie ken ik niet? Daardoor wordt het persoonlijker en minder zakelijk.” Dat beamen ook zijn opvolgers. Arina: “Het is fijn als je mensen persoonlijk kent, dat is wat minder afstandelijk. We zijn geen wildvreemden en spreken dezelfde taal. Maar het is wel belangrijk om goed onderscheid te maken tussen je eigen verdriet en dat van een ander. Daardoor ben je niet aan het mee lijden, maar kan je meeleven.”

Afscheidsreceptie

Gerrit Volkerink neemt op 30 augustus met een receptie afscheid van collega’s, relaties en andere belangstellenden. Iedereen is welkom van 15.00 tot 18.00 uur in de aula aan de Ds. Smitslaan 14 in Nieuwleusen.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.