denne van knoldert curacao 5

‘Op een rotonde heb je soms voorrang als je aan komt rijden, maar soms heb je ook voorrang als je al op de rotonde bent. Op sommige rotondes verandert de voorrangsregel halverwege.’

Ie hebt noe net een stukkie eleazen uut een instructie die ik van de autoverhuurder meekreeg. ‘Verkeersregels op Curaçao’ stund d’r boam. En dan heb ik nog niet iens geciteard det d’r an toe evoegd werd det op de meeste rotondes (‘we hebben er hier maar een paar’) niet an egeven stied wat de regel is’…

Toen wie uut het vliegtuug stappen, was het de vochtige hitte die mie de zweetdruppels op het vöarhoofd bezörgden. Dit kear was het vöaruutzicht van verkeersdeelnemer te weane op Curaçao woar ik het warm van krege.

Toen ik verder las, werken det niet bepaald mee an het creëren van een vakantiegevuul. ‘Chauffeurs stappen hier geregeld dronken achter het stuur. Vooral aan het eind van de maand als ze hun salaris krijgen. De politie heeft hier wel andere dingen te doen dan achter dronken chauffeurs aangaan. Maar – anders dan in Nederland – rijdt hier een chauffeur heel zachtjes en probeert hij op zijn baan te blijven.’ Op zich is det nog zo gek niet, as iemand die dronken is gewoon heel zachies giet riene.

De vöarrangsregel is hier trouwens niet alleen biezunder op rotondes. Op en t-splitsing hef rechtdöargoand verkeer vöarrang. Kruuspunten woar vier weagen op uut komt, hebt ze hier bienoa niet. Mar als ze d’r wel bent ‘dan heeft de breedste weg voorrang. En als er iemand heel hard aan komt rijden, geef die dan ook maar voorrang’, aldus de instructie van de autoverhuurder.

Mooiste verkeersregel is die van oaverstekkende geiten die hier zo mar wat in het wild langs de kaante van de weg grös loopt te grazen. ‘Soms vermoedt een geit dat het gras aan de andere kant van de weg een stuk groener is, Maar bedenkt ie zich halverwege en dan denkt ie toch van niet. Of wel… Kortom, ga even stil staan om te zien wat die geit doet.’

Stil stoane op de weg is hier toch al heel gewoon. ‘Omdat je net een kennis langs de weg zag die je even gedag wilde zeggen.’ Noe zal ik as toerist niet zo gauw een goeje kennis teeng komm, mar iniens stille stoane mag ok as ie denkt det ie een ofslag emist hebt.

‘Fijne vakantie’, zeg de instructie töt slot. Det giet wel lukken.

Denne van Knöldert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.