de vvd vat de koe bij de horens

Met een speciale VVD-mini-koe in haar kielzog, reist VVD Kamerlid Helma Lodders de komende weken door heel Nederland om zo een overzicht te krijgen van alle regels die door agrarische ondernemers als belemmerend en frustrerend worden ervaren. Dit in het kader van de agrarische campagne die de VVD naast de landelijke campagne voert.

De aftrap van Lodders’ reis die haar van Oost naar West en van producent tot consument zal voeren, vond plaats in het pittoreske Junne bij Ommen. Hier bracht een bont gezelschap van VVD-statenleden, vertegenwoordigers van LTO Noord en agrarische ondernemers een bezoekje aan de Familie Groen, agrariërs die hun melkveebedrijf niet mogen uitbreiden, maar dit zou zelfs moeten inkrimpen. Louter en alleen omdat er in het naastgelegen bos een bepaalde struik zou zijn aangetroffen, met als gevolg dat meteen Natura2000 in werking treedt en dat de Familie Groen de dupe is. Dat betekent dus dat dit familiebedrijf na zestig jaar succesvol ondernemen moet inkrimpen. “Dit bezoek laat meteen de relevantie van deze campagne zien”, vindt Malik Azmani, VVD Tweede Kamerlid en gemeenteraadslid in Ommen. “Het is doodzonde dat we het de ondernemer zo moeilijk maken. Dit mooie bedrijf verdient de ruimte.”

De meegebrachte mini-koe blijkt geen decorstuk. “Ik nodig iedere ondernemer, die een belemmerende regel op de koe schrijft, uit om in de Tweede Kamer te komen kijken hoe ik het doe. Deze koe krijgt een centrale plek in de fractie”, meldt Helma Lodders. Dat laten de aanwezigen zich geen tweemaal zeggen en al snel staan er op de rug van de mini-koe meerdere regels die zo snel mogelijk afgeschaft zouden moeten worden. Op weg naar het volgende adres, wordt er een tussenstop gemaakt bij een kunstmatige meander van de Vecht, die laat zien dat er nog veel te winnen valt in de samenwerking tussen overheid en de agrariër.

Het pluimveebedrijf van de familie Nijkamp in Stegeren is het volgende bezoekadres. Ook hier blijkt duidelijk dat ook hier de ondernemers welwillend zijn, maar dat zij niet kunnen vechten tegen de doembeelden die sommige politieke partijen en stichtingen als Wakker Dier oproepen. “We willen met Wakker Dier het gesprek aangaan, maar ze weigeren categorisch”, laat een vertegenwoordiger van LTO Noord weten. Een rondleiding over het terrein laat zien hoe modern, hoe hygiënisch en kundig deze ondernemer is. Hij weet waar hij mee bezig is. Dat is niet verwonderlijk, het bedrijf is al generaties in de familie.

De dag eindigt bij paardentrainingscentrum Schuttert in Stegeren, waar letterlijk alle faciliteiten aanwezig zijn om een jong talentvol paard op te leiden tot kanshebber bij alle grote concoursen hippique. Eigenaar Jan Schuttert leidt de VVD-Kamerleden met veel enthousiasme rond. De ondernemer pleit voor een betere aansluiting van onderwijs op de sector. “We hebben niet alleen managers nodig. Natuurlijk heb ik mensen nodig met de kennis, maar ook mensen die gewoon het werk willen en kunnen doen.” Hij geeft een waarschuwing mee. “Als we dat in Nederland niet heel snel gaan organiseren zullen agrarische ondernemers vertrekken. Of er gewoon mee ophouden.”

De boodschap is duidelijk. De Vechtdal-agrariërs hebben duidelijk laten zien hoeveel kennis, energie en passie zij hebben voor hun beroep en de natuur. “Agrariërs verdienen de ruimte”, maken Helma Lodders en Malik Azmani de balans van de dag op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.