Home / archiefcentraal / crisis ook merkbaar in dalfsen

crisis ook merkbaar in dalfsen

De gemeente Dalfsen heeft ook last van de crisis. Dat blijkt uit een memo van de Afdeling Financiën & Belastingen aan de raad. In 2012 is een stijging van de behoefte aan sociale aangelegenheden zoals Wet Werk en Bijstand (WWB), Werkloosheids Wet (WW) en schuldhulpverlening. Het aantal bouwaanvragen is vanaf het derde kwartaal in 2010 is afgenomen, en stabiliseert nu op een fors lager niveau.

WW

“De stijging in de WW-uitkeringen zal in een aantal gevallen ook gevolgen hebben voor het aantal bijstandscliënten. Navraag bij het UWV leert dat de stijging met name het gevolg is van de crisis”, aldus het memo. Er is de laatste jaren een WW-piek rond december en januari, waarschijnlijk door seizoensinvloeden. “De december/januari piek gaat ook op voor 2011/2012. In de grafiek is echter ook te zien dat de piek hoger is dan andere jaren. Ook de daling na januari is minder snel dan andere jaren”, vertelt het memo.

WWB

Het aantal cliënten van de WWB is toegenomen, met ingang van 2012 is het tussen de 115 en 120 komen te liggen, terwijl het vanaf maart vorig jaar leek te stabiliseren onder de 100 cliënten. Vanaf het tweede kwartaal 2009 is het sterk toegenomen.

Schuldhulpverlening

Vanaf 2012 is het aantal intakes voor schuldhulpverlening gestegen. Vanaf eind 2009 tot zomer 2010 was dit al sterk gestegen, maar ook in het voorjaar van 2011 steeg dit sterk. Vanaf juli 2011 leek het aantal aanvragen te stabiliseren rond het gemiddelde van 2009 en 2010.

Bouw

In 2010 steeg het aantal bouwaanvragen nog ten opzichte van de tweede helft van 2008 en 2009, maar sinds oktober 2010 is het niet meer boven het aantal van voorjaar 2010 gekomen. Dit heeft ook gevolgen voor de te ontvangen bouwleges van de gemeente. In het eerste kwartaal van 2010 kwamen er 54 bouwaanvragen binnen bij de gemeente, in het eerste kwartaal van 2012 waren dat er maar 18. Het tweede kwartaal van 2012 kwamen er 22 aanvragen binnen, afgezet tegen 40 in 2010.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.