Home / archiefcentraal / column fysio therapie bij een enkelverstuiking

column fysio therapie bij een enkelverstuiking

Sinds enige tijd is Fysiotherapie “De Carrousel” betrokken bij de begeleiding van OZC. Na afloop van een wedstrijd kwam ik iemand op het terras tegen, met zijn been op een stoel. Hij had een ongelukkig treffen gehad met een tegenstander en was door zijn enkel gegaan.

Je hebt de enkel toch wel met een cold pack ingepakt? Dat was het geval en tevens had hij de enkel hoger gelegd, zodat deze niet te veel kon gaan zwellen. Bij een enkelverstuiking gaat het bijna altijd om het feit dat de banden aan de buitenzijde van de enkel een klein beetje zijn gescheurd.

Je moet je dit eigenlijk zo voorstellen, dat de enkel is omgeven met dik sisal touw. Hiervan zijn dan een paar, en bij groter letsel, veel vezeltjes gescheurd. De rest van de band is dan nog helemaal goed. Hoe meer vezels geknapt zijn, des te ernstiger de bloeding en zwelling.

Complicatie hierbij kan zijn dat er een klein botschilfertje kan meegaan met de band.

Hiervoor wordt bij twijfel soms een röntgenfoto gemaakt, maar meestal is een onderzoek met bepaalde handgrepen voldoende om de twijfel weg te nemen.

Ik heb hem verteld dat hij het beste maandag een afspraak op de praktijk kon maken

om de enkel in te tapen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig en de behandeling wordt meestal volledig vergoed. Voordeel van intapen is dat er veel minder pijn is en dat je de enkel weer volledig kunt belasten. Dit betekent dat je direct weer kunt werken, fietsen en autorijden.

Tevens is het herstel sneller. Er wordt direct weer geleerd te lopen zonder krukken en er worden oefeningen met je doorgenomen. De tape kan meestal veertien dagen blijven zitten.

Gelukkig was deze sporter niet ernstig geblesseerd en kon hij na vier weken weer beginnen met de training.

Rob Dalenoort, sportfysiotherapeut.

Fysiotherapie “De Carrousel”, Carrouselplein 8, Ommen, 0529-451853, info@fysio-ommen.nl, www.fysio-ommen.nl

Lees ook

Vilsteren hoeft (nog) niet naar Bentelo

BENTELO – Het programma in klasse 5A van het zondagvoetbal afdeling Oost verordonneerde de mannen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.