column boerhoes freebees

Sinds kort boeren we in het groot met een megastal met 10.000den dieren: we zijn bijenhouder. Het begon met een lange cursus en nu zijn we aanbeland bij de praktijk: ernstig turen met de pijp in de mond naar het nijvere volk in de kast. In de kast gaat het mooi zijn (ingewikkelde) gang. Bijen hebben een strakke taakverdeling en werken volgens een ingenieus systeem: allen werken voor elkaar zodat ieder voor zich kan overleven. Buiten de kast weten we het zo net nog niet. Waar vliegen ze nu zo snel naar toe?

Hoewel ons erf al enigszins bijvriendelijk is, met al die wilde bloemen en planten, biedt het niet genoeg energie voor het hele volk. Ze trekken daarom de wijde wereld in, om binnen een straal van 3 kilometer stuifmeel en nectar te verzamelen om de larven te voeden. Maar ook daar halen ze niet genoeg energie vandaan. Zo erg is het blijkbaar: het omringende landschap is al zo verarmd dat we de bijen nu al, midden in de zomer, moeten bijvoeren met suikerwater. Anders dreigt de hongerklop voor de werkers en dat betekent het einde van heel het volk.

Tegenwoordig is het zelfs zo dat bijen beter in de stad terecht kunnen: daar wonen immers veel mensen bij elkaar die allemaal de potten en bakken met bloemen van het tuincentrum halen om ze buiten op de stoep te plaatsen. En natuurlijk de mooie speciale bomen langs straten en parken: lindes, tamme kastanjes…bijen zijn er dol op.

De bij is, klein als ie is, van groot belang voor ons voortbestaan. Zonder bij geen leven. Ze hebben het moeilijk. Hier in het groene landelijk gebied is het voor de bij maar een dorre kale vlakte. Wij genieten van de streekeigen eiken, gemaaide bermen, strakke akkers, velden vol mais en onkruidvrij gras, maar daar heeft de bij niets mee. Aan de bijen ligt het niet, het is aan ons de bijen in het ingenieuze ecosysteem te behouden.

Er zijn zoveel onbenutte stukjes grond waar de bij blij van kan worden. Ik zag een prachtige kale vlakte voor de Westermolen in Dalfsen. Voor de bouwers er verschijnen, kunnen er heel wat bijen plezier van hebben. Maar ook voor uw deur is vast nog wel een stukje grond die een vrolijker aanblik kan gebruiken: rondom de bomen, in de berm, langs het plantsoen… Dus kom op: strooi de kale leegtes vol, zaai en benut elk stukje grond, al is het maar voor even. Bij-komend voordeel is een vrolijke aanblik van al die bloeiende bloemen. En de bij plukt er het zoete stuifmeel van en uiteindelijk wij, met zijn allen, ook de mooie vruchten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.