Home / archiefcentraal / bsoers maken kniepertjes en kijken bij dierenarts

bsoers maken kniepertjes en kijken bij dierenarts

Een smakelijke middag werd het voor de kinderen van de bso van Landstede Kinderopvang in Dalfsen. Op dinsdag 28 augustus namen ze namelijk een kijkje achter de schermen bij café-restaurant Het Roode Hert in Ankum. Uiteraard mochten ze ook zelf aan de slag: onder begeleiding van eigenaar Moes Hartman Kok, werden er in de keuken ‘kniepertjes’ gemaakt en opgegeten. Twee dagen later stond nog een uitstapje op het programma: een rondleiding bij Diergeneeskundig Centrum Dalfsen.

Geduldig beantwoordde Hartman Kok alle vragen van het groepje kinderen dat naar zijn restaurant was gekomen. Zo wilden ze bijvoorbeeld weten waarvoor al die verschillende soorten bestek worden gebruikt – ‘om te eten heb je er immers maar een paar nodig’ – en vroegen ze zich af hoe je een tafel netjes dekt. Ook waren ze erg onder de indruk van de professionele keuken: “Ze vinden alles groot, de koelkast en de pannen: heel anders dan thuis”, aldus de enthousiaste restauranteigenaar. Daarna zette hij de kinderen aan het werk: “Een aantal ging in de keuken aan de slag met het maken van de kniepertjes, een wafeltje met slagroom. De anderen lieten zich in het restaurant door de gelegenheidskoks bedienen. Vervolgens werden de rollen omgedraaid.”

Dier met pijn

Op donderdagochtend 30 augustus stond er een rondleiding bij Diergeneeskundig Centrum Dalfsen op het programma. De kinderen kregen een interactieve rondleiding, namen een kijkje in het laboratorium en bekeken röntgenfoto’s en een opstelling met dieren. Ook stelden ze vragen over de verzorging van de dieren: zo vroegen ze zich af hoe de dierenarts omgaat met een dier dat pijn heeft aan zijn poot en bang is.

Zelf ideeën aandragen

Bso Landstede Dalfsen neemt minimaal vier keer per jaar een kijkje bij organisaties, bedrijven en andere interessante plekken waar de kinderen wat kunnen leren. “De kinderen komen op deze manier in aanraking met omgevingen en mensen waarmee ze normaal gesproken niet altijd in contact komen. We spelen daarbij in op de interesses en behoeften van de kinderen: zo komen ze zelf vaak met ideeën voor excursies”, aldus pedagogisch medewerker Natasja Jansen.

Uitdagende en fantasierijke omgeving

Ze vervolgt: “Deze aanpak past helemaal bij Reggio Emilia, de pedagogische visie van waaruit wij werken. Deze visie gaat uit van wat kinderen kunnen en willen, namelijk ontdekken. Bijvoorbeeld hoe het er in een restaurant en in een dierenartsenpraktijk achter de schermen aan toegaat.

Daarnaast speelt natuurbeleving, voeding en bewegen een grote rol binnen onze bso. Daarmee bieden we kinderen een gevarieerde, uitdagende, creatieve, fantasierijke en inspirerende omgeving waar ze volop kansen hebben om zich te ontwikkelen.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.