arno van dijk echte vereniging

Werken bij MKB-Nederland levert mij veel contacten op met mensen in de provincies. Heel soms mondiaal. Afgelopen zaterdag was zo’n gelegenheid. We waren te gast op een traditionele Islamitische bruiloft van een collega. Hij en zijn prachtige bruid zijn van Afghaanse afkomst.

Beide families zijn door de zeer beroerde omstandigheden in Afghanistan over alle werelddelen verspreid geraakt. Ze hadden dagen gereisd om bij dit grootse feest te zijn. Een meerdaags evenement met vele gasten. Een zeer internationaal gezelschap dus. Een mooie gelegenheid om eens wat te horen over het Nederlandse profiel over de grenzen heen. Die greep ik natuurlijk met beide handen aan.

Nog onder de indruk van de enorme gastvrijheid kwam ik in gesprek met enkele Afghanen uit Kabul. De familiebanden bleken ondanks de grote afstanden heel sterk. Ze houden graag goed contact. Grijpen feesten aan om het leven te vieren. De hoop op een betere toekomst voor hun land willen ze niet verliezen.

Na de aangrijpende persoonlijke verhalen komen we op de internationale politiek. Is het terecht dat Europeanen zo bang zijn voor de Islam of zelfs een Europees Kalifaat? Is de bevolkingsgroei van kosmopolieten in Nederland wel zo zorgelijk als sommigen beweren? Hoe is de stemming in de VS? Hoe ziet de toekomst van Azië eruit? Op al mijn vragen volgen uitvoerige uiteenzettingen van deze zeer werelds ingestelde mensen. Ik raak zo nog meer overtuigd van het nut van meer internationale oriëntatie, Europese integratie en samenwerking dan ik al was.

Voor mij hebben zij ook een vraag: Wat is eigenlijk Christelijke politiek? Dat is nog niet zo makkelijk te beantwoorden! Want ik ben voorstander van scheiding van kerk en staat en weet dat Christelijke politiek beslist niet is voorbehouden aan partijen of personen.

Eerst vertel ik ze over de bruiloft te Kana, dat leek me wel toepasselijk. Wat ze goed begrijpen is dat het beste nog moet komen! Toch komt de boodschap nog niet helemaal over. Misschien omdat ze zelf geen wijn drinken.

Ik probeer het op een andere manier. Met een kort citaat van de socialist Wibaut snappen deze interculturele Afghanen veel beter wat in mijn ogen praktisch toegepaste Christelijke politiek is:

“Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mens. Er is maar één religie: de liefde.”

Arno van Dijk