zorgboerderij na een jaar officieel geopend

“Elke dag heeft hier wel een moment met een gouden randje”, vertelt Ina Brinkhuis van zorgboerderij de Damhoeve, waar ouderen met een lichamelijke, dan wel licht geestelijke beperking terecht kunnen voor hun dagbesteding. “Zij hebben hun hele leven lang hard gewerkt, nu mogen ze genieten.”

Zo heeft de boerderij een accufiets, waarop ouderen met een begeleider kunnen fietsen. Juist die middag had Ina samen met iemand op die fiets hooibalen op te halen. “Daar ben ik moe van, want de accu was leeg. En opladen is soms lastig, want elke dag willen er zoveel mensen fietsen. Sommige van hen hebben al twintig jaar niet meer gefietst. Bijvoorbeeld omdat ze hun evenwicht niet meer kunnen bewaren, of omdat ze die beweging niet meer kunnen of mogen maken. En dan voelen ze de wind weer door hun haren. Geweldig is dat.”

Maar luieren en niksen, daar houden de meeste ‘deelnemers’ van de Damhoeve niet van. “Vaak willen ze zich nuttig maken, dingen doen die ze nog wel kunnen. Juist de dagelijkse dingen als was ophangen zijn dan al waardevol. Alles wat ze hier doen is echt. En we doen expres geen geplande dingen”, zegt Marion Zielman. “We hebben hier de dynamiek van een echt bedrijf, waar ook echt geholpen kan worden”, beaamt Ina. “Maar we hebben ook de ruimte, een bos vlakbij, uitgestrekte weilanden een prachtig uitzicht. Het is echt genieten hier.”

De jongste deelnemer van de Damhoeve is 65, de oudste is 92. En allemaal wonen ze nog thuis. Marion legt uit: “Omdat ze hier komen, kunnen ze langer thuis blijven wonen. We bieden ze structuur, warm eten, en de mensen blijven langer fit. Ze krijgen ongemerkt toch veel beweging; de geiten moeten worden gevoerd, de honden uitgelaten.” Een voormalig woonhuis is het kloppend hart van de zorgboerderij. Hier is de woonkamer met sjoelbak, hometrainer en bergen op te vouwen wasgoed. In de woonkeuken wordt samen gegeten; en dan is er ook nog een slaapkamer, bijkeuken en hobbykamer. Bij de deur staan rollators. “Ons wagenpark”, grinnikt Ina. “En heel handig aangepast, hier past een dienblad op, en in de bak kan het eten voor de beesten.”

In maart vierde de zorgboerderij al haar eerste verjaardag, maar vrijdag werd de Damhoeve pas officieel geopend. “In het begin stond er nog niet zoveel”, vindt Ina. “We hadden wel een doel en visie, maar we konden nog niet vol trots de Damhoeve aan iedereen laten zien. Inmiddels zijn er veel deelnemers bijgekomen, is er een samenwerking met Rosengaerde, en is er veel bijgebouwd.” Zo zijn er verblijven voor eenden, varkens, en is er een bloemen- en moestuin. Met de opening werd een dierenweitje met geiten, kippen en konijnen. En volgens de dames moet er nog veel gebeuren: de volières moeten opgeknapt worden, en het prieeltje, gekregen van het Sproeifeest in Hoonhorst, moet aan het eind van de maand geplaatst worden.

Sinds januari hebben Ina en Marion hun banen als verpleegkundige opgezegd. Nu is de weg vrij om binnenkort vier dagen per week ouderen te ontvangen. Maar het werk gaat daarna natuurlijk door: “De dieren moeten altijd gevoerd worden, niet alleen als de zorgboerderij open is. Maar dat is inherent aan het hebben van een eigen bedrijf. En daarbij hebben we ook veel hulp van mijn man Gert, die verantwoordelijk is voor het melkveebedrijf.” Marion voegt toe: “We worden er zelf vrolijker van; dus de mensen worden er ook vrolijker van. We willen de laatste jaren van hun leven mooi maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.