Home / archiefcentraal / welkom op de nieuwe school

welkom op de nieuwe school

In de hal en in een enkel lokaal staan nog wat verhuisdozen, maar sinds donderdag 28 juni krijgen eindelijk alle leerlingen van CBS De Schakel/Het Kleine Veer les in het nieuwe gebouw. Van het oude gebouw, dat er naast stond, is weinig meer over dan wat bakstenen die her en der verspreid liggen. “Welkom op de nieuwe school”, staat overal op bordjes. De nieuwe naam van de school wordt in september bekendgemaakt.

Woensdag was de verhuizing: de leerlingen van groep 5 tot en met 8 verhuisden van de oude locatie van Het Kleine Veer naar hun nieuwe klaslokalen. De onderbouw had al sinds eind april les in het gebouw. Directeur Max Bakhuis: “We hebben het bewust in twee etappes gedaan; het oude schoolplein was nog niet beschikbaar. Dan hadden we heel veel kinderen op een heel klein schoolplein gehad.”

Twee jaar geleden fuseerden de scholen De Schakel en Het Kleine Veer, en sindsdien waren er plannen voor de nieuwbouw. De nieuwe school herbergt 280 leerlingen, en dat is wennen voor iedereen. “De kinderen hebben nu nog drie weken tot de zomervakantie, waarin ze kunnen wennen aan elkaar, aan het gebouw, de looproutes in het gebouw en waar zaken zich bevinden zoals bijvoorbeeld de toiletten. En voor de leerkrachten is het natuurlijk ook een heel andere werkplek.”

Het oude schoolgebouw is afgebroken, eromheen staat een hek, en een graafmachine maakt de grond egaal voor de speelplaats die er moet komen. Dat die graafmachine niet te horen is, komt door de goede isolatie van het gebouw, vertelt Bakhuis. “Mede daardoor verwachten we dat de energielasten zullen kelderen. Ook wordt het hele gebouw verwarmd met aardwarmte, het systeem van de klimaatbeheersing zorgt voor een constante temperatuur in het hele gebouw.

Alle lokalen komen uit op een grote hal, waar nu een meisje met een koptelefoon op een toets zit te maken. “Er zijn in dit schoolgebouw veel meer mogelijkheden om kinderen apart te nemen. Ook kunnen ze zelfstandig werken in aparte ruimtes. Naast de tafels voor het zelfstandig werken staan felgekleurde bankjes in een kring tegenover twee boekenkasten: de leeshoek. En door op een knopje te drukken, komt een gedeelte van de vloer omhoog om een podium te vormen. “En als we dan de schuifwand wegschuiven, krijgen we een grote ruimte waar toeschouwers kunnen zitten.”

De donkere en lichte stroken op de gevel refereren naar de omgeving; deze stroken komen ook terug in de omliggende woningen. “De school springt er niet uit, maar is echt geïntegreerd in de omgeving. Ook met het groene dak, het is geen betonnen kolos.” Het interieur van de school springt er wel uit: groene wanden en veel kleuren op de gang. Wat de kinderen ervan vinden? Loop een lokaal binnen om het te vragen, en de reactie is: “Leuk!”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.