waterschap volop bezig met ruimen vis

Sinds afgelopen zaterdag wordt het waterschap op meerdere locatie in zijn werkgebied geconfronteerd met massale vissterfte. Met name vond dit plaats in het Overijssels Kanaal in en nabij Lemelerveld, in de Dedemsvaart bij Nieuwleusen en in mindere mate in Kampen, Dalmsholte, de Noord Zuid Leiding nabij Luttenberg en bij Haarle.

De oorzaak van de vissterfte is nog niet bekend en onderzoek hiernaar is nog gaande. Een relatie met de gevolgen van hevige regenbuien op donderdag 5 juli ligt voor de hand. Op de genoemde locaties viel binnen een uur 60 tot meer dan 100 mm neerslag, een zeer uitzonderlijke hoeveelheid. Naar verwachting zijn hierdoor riooloverstorten gaan werken en zijn meststoffen vanaf de landerijen en organische stoffen vanaf straten en verharde oppervlakken in het water terechtgekomen. De combinatie hiervan is er wellicht de oorzaak van dat het zuurstofgehalte op sommige plekken bijna tot nul milligram per liter was gedaald, met de vissterfte tot gevolg. Normaal gesproken bedraagt het zuurstofgehalte in het buitenwater 5 tot 10 milligram per liter.

In het Overijssels Kanaal bij Lemelerveld vond de meeste vissterfte plaats. Met name in het deel van Lemelerveld tot Hankate, maar ook in het deel Lemelerveld – Raalte en Lemelerveld – Lange Slag. Het gaat om naar schatting 2.000 kg vis (ca. 7.000 voornamelijk kleinere maar ook grotere exemplaren). Zaterdagmorgen is begonnen met het inlaten van water bij Hankate en Raalte. Hierdoor is het zuurstofgehalte in het Overijssels kanaal weer toegenomen.

De vis wordt op de verschillende locaties geruimd door medewerkers van het waterschap in samenwerking met vrijwilligers van hengelsportverenigingen die zijn aangesloten bij Hengelsport Oost. De afvoer van de vis vindt plaats door het destructiebedrijf Rendac. Door metingen houdt het waterschap het verloop van het zuurstofgehalte in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.