Home / archiefcentraal / timmerman is het mooiste beroep

timmerman is het mooiste beroep

Brunink begon als 16-jarige als eerste en enige leerling bij de niet lang daarvoor opgerichte bouwonderneming. “Ik koos voor het vak omdat het me toen al leuk leek om dingen te maken die duurzaam zijn en waar veel mensen plezier van hebben”, vertelt hij. “Mijn eerste bouw was in Zuidwolde. Daar reed ik iedere dag voor dag en dauw met mijn gereedschapskist achter op de brommer naartoe. Een collega bracht de bouwmaterialen met de vrachtwagen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

Volgens de timmerman is er in de loop der jaren ongelofelijk veel veranderd en verbeterd in de bouw. “Het gaat nu allemaal sneller en gemakkelijker. Vroeger zaagden we alles met de handzaag en boorden we gaten met een handboor. Ik weet nog dat de eerste cirkelzaag kwam, dat was wat. Hamers en spijkers worden allang niet meer gebruikt, tegenwoordig doen we alles met elektrische schroef- en nietapparaten. Vroeger bouwden een huis in een jaar tijd met acht man. Tegenwoordig zetten we een woning met drie man in drie maanden. Alles wordt zoveel mogelijk geprefabriceerd in de werkplaats. Waar we vroeger wekenlang met een hele ploeg timmerden op een kap, wordt die nu van tevoren helemaal klaar gemaakt en voorzien van scharnieren. Eenmaal ter plekke wordt hij er in een halve dag opgezet.”

Terugkijkend op zijn werk, vond hij de bouw van het Ommer bungalowpark Uniek het mooist. “Dat was een enorm project en ook wel bijzonder, want daarvoor gingen niet veel mensen op vakantie en als ze al gingen, was dat om te kamperen. Een park vol vakantiehuisjes was toen echt iets nieuws. We hebben daar jarenlang gezeten voordat alle huisjes af waren. Ook bouwden we veel in Hardenberg; mooie bungalows in het Heemserbos en de Aldi.” Wanneer hij door Ommen loopt, dan voelt de timmerman toch wel een soort van trots. “We hebben het halve centrum gebouwd: het blok waar Intertoys nu zit, het blok daar tegenover met de bakker en de slager, het blok van Scapino, het blok met de dierenwinkel en de kapper op het Vrijthof, de toenmalige slagerij achter de Hervormde kerk, noem maar op. Overal liggen herinneringen. Daar kan ik nog altijd met heel veel plezier naar kijken.”

Brunink heeft nooit de neiging gehad om ergens anders te solliciteren. “De sfeer bij de OCB is gezellig en gemoedelijk. Omdat de meeste collega’s er al 25 jaar of langer werken ken je elkaar door en door. De oudere generatie komt ook bij elkaar op de verjaardag en soms gaan we in de vakantie een dagje fietsen met elkaar of bezoeken we een collega op een camping”, vertelt hij. “We zijn een leerlingbouwbedrijf en werken dus ook veel met jongeren. Dat heb ik altijd boeiend gevonden, want de jeugd leert niet alleen van ons, maar wij ook van hen. Zij kijken heel anders tegen de dingen aan. In de 46 jaar dat ik werkzaam was, heb ik eigenlijk voortdurend nieuwe technieken geleerd; door de komst van moderner gereedschap, door de leerlingen, maar ook door samen te werken met collega’s van andere bouwbedrijven. De bouw is een prachtig en boeiend beroep.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.