strocreaties als pr voor bissingh landbouwdag

Een motorrijder, varkentje en fotolijst, en dat allemaal van stro. Het zijn voorbeelden van de strocreaties, die naar aanloop van de landbouwdag van de Bissingh in en Ommen geplaatst worden. Donderdag werden de creaties van het Agrarisch Jongeren Kontact (AJK) uitgeroepen tot winnaar.

Zij maakten een heel promotieteam van veertien baaltjes stro; zo is er een gepensioneerde boer, een geautomatiseerde boer en een baby’tje als bedrijfsopvolging. “Het is heel origineel, en de details zijn heel mooi, zoals de vechtdalanjertjes in de oren van de boerin. Maar door deze poppen overal neer te zetten, komen er gauw gesprekken op gang over de landbouw. En dat is een belangrijk aspect: de pr-waarde voor de landbouw”, vertelt Linda Bakhuis van LTO Ommen.

De tweede plaats was voor Vinkenbuurt met het thema duurzame energie. Een prijs die de jury zelf in het leven roept, de flexprijs, was dit jaar voor de meest innovatieve creatie. “Arriërveld heeft op een heel originele manier gebruik gemaakt van het kanaal, door een bootje waarin een varkentje zit te vissen, en een boertje roeit.”

“De jury bestond uit aansprekende mensen”, vindt Bakhuis. “Zoals CDA’er Jan Veurink, kunstenaar Eric Schutte, Jacqueline Tuinbeek namens de Bissingh, Marianne Karels, predikant van de Gereformeerde Kerk en Douwe Bron, die er al vanaf het begin af aan bij betrokken is.” Voor het negende jaar werden de strocreaties door groepen gemaakt. Eerst deed LTO dat altijd zelf, de welbekende stropoppen.”Dat kostte naast de landbouwdag heel veel tijd. Dus bedachten we dat we er een wedstrijd van gingen maken. En er is een aantal buurtgroepen dat het heel enthousiast heeft opgepakt. Het is heel bijzonder dat een groep mensen uit de buurt samen zoiets maken.”

Belangstellenden hebben nog zo’n twee weken om de creaties te bekijken. Op 26 juli, de dag na de landbouw-Bissinghdag worden ze weggehaald. “Dan is het oog er vaak wat af. Ze worden lelijk, en het gras eromheen wordt te lang.” De creaties zijn op de volgende plekken te vinden: aan de weg van Ommen naar Hoogeveen, langs de N34 van Ommen naar Hardenberg, op de brink in Arriën, bij het buurthuis van Vinkenbuurt, in Witharen, aan de Balkerweg, vlak voor de afslag naar de Maatschappijwijk en in het kanaal van Ommerkanaal. Bakhuis: “Iedereen heeft ontzettend zijn best gedaan, het is de moeite waard om langs te rijden.”

De stropoppen van AJK zullen op verschillende plekken in Ommen worden geplaatst. Kijk daarvoor op www.stropoppen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.