Home / archiefcentraal / skeelermarathon moeilijk ontsnappen uit peloton

skeelermarathon moeilijk ontsnappen uit peloton

Gary Hekman sprint op de het natte wegdek van de Kievietstraat naar de overwinning van de Free-Wheel Skeelermarathon in Ommen. Klassementsleider Crispijn Ariëns eindigde als tweede en Rick Smit werd derde. Plaatselijk favoriete Sharon Hendriks eindigde bij de dames als negende, hiermee was ze de beste van de junior dames.

De Ommer Bissingh ging weer als vanouds van start. Eerst de jaarmarkt en dan ’s avonds de skeelermarathon. Na vijf jaar van afwezigheid is het de IJsvereniging de Doorloper gelukt om de Free-Wheel Skeelermarathon van Ommen weer te organiseren. Het programma begon met een plaatselijke jeugdwedstrijd waar ruim 25 kinderen van de basisschool en het voorgezet onderwijs de strijd met elkaar aan gingen in wedstrijden over 100 meter.

Vervolgens stond de zevende wedstrijd om de KPN-InlineCup op het programma, waarin de masters als eerste van start gingen. Helaas werden deze oude rotten geteisterd door een fikse regenbui aan het begin van de wedstrijd, hierdoor ontstond er direct al een kopgroep die niet meer werd teruggepakt. Hans van Apeldoorn pakte in Ommen alweer zijn vierde overwinning van het seizoen. Bij de belofte was er een flinke strijd. Er waren veel uitvalspogingen, maar uiteindelijke werd het toch een massasprint. De Australiër Sam Evans ging uiteindelijk met de buit aan de haal.

Tegen de klok van 19.00 uur stonden de dames aan de start op het inmiddels opgedroogde parcours. In het damespeloton bevond zich ook plaatselijk favoriet Sharon Hendriks, die zich knap staande hield tussen het geweld van de dames. Sharon is nog junior, maar mag bij de marathons de strijd aan gaan met de senior dames. Dit deed ze uitstekend. Sharon werd uiteindelijk negende en was hiermee de best geklasseerde junior dame. De strijd voor de overwinning ging tussen de Australische Brooke Lochland, Irene Schouten en Margo van de Merwe. Deze dames waren halverwege de wedstrijd op avontuur gegaan en bouwde een voorsprong op van ruim 40 seconden. De wedstrijd eindigde met een geweldig mooie eindsprint tussen Brooke Lochland en Irene Schouten. De dames gingen in de laatste meters zij aan zij en rekten zich beide uit voor een ultieme spagaatfinish. Uiteindelijk moest een fotofinish de doorslag geven. Deze werd met een miniem verschil in het voordeel van Lochland beslist.

Het rijkelijk toegestroomde publiek had in ieder geval al een mooie opwarmer gehad, voordat de grote matadoren aan de start stonden. Onder de deelnemers ook de fransman Yann Guyader, regerend Europees kampioen op de Marathon. Het peloton van de A-rijders vonden het geweldig dat de wedstrijd van Ommen weer terug was. Ze stonden te trappelen van ongeduld en toen het startschot, van Wethouder Ko Scheele klonk, werd meteen de knuppel in het hoenderhok gegooid. De ene demarrage werd gevolgd door de andere. Man uit de regio, Ingmar Berga en ook klassementleider Crispijn Ariëns waren zeer actief. Na ongeveer veertig minuten hadden ze eindelijk het gewenste succes en er ontstond een mooie kopgroep van acht rijders, maar helaas, ook die kregen de zegen van het peloton niet. Na ongeveer een uur koers moest Europees kampioen Guyader de strijd staken wegens materiaalproblemen. Het tempo bleef continu hoog, waardoor het moeilijk was om te ontsnappen uit het peloton.

Bij de bel voor de laatste ronde was het peloton compleet en het tempo werd opgevoerd tot aan de 60 kilometer per uur. Met nog ongeveer 750 meter te gaan werden de rijders ineens overspoeld door een flinke wolkbreuk. Het parcours werd hierdoor spekglad. Koen Verweij kwam als eerste de laatste bocht uit, maar had te veel snelheid voor het natte asfalt, waardoor hij de bocht uit vloog. Hiervan profiteerde Gary Hekman, die wel de goede grip kon behouden. Hij sprintte naar een mooie triomf, vlak voor klassementsleider Crispijn Ariëns en Rick Smit. Hekman uit Gramsbergen was zeer tevreden met deze overwinning. Het is voor de Nederlands kampioen van 2006 en 2008 de eerste overwinning van de afgelopen twee jaar, daarnaast voelde het voor hem ook als een soort thuiswedstrijd. Hij hoopt dan ook dat de wedstrijd in Ommen ook volgend jaar weer op het programma staat.

Lees ook

Wim Frijling Brouwers’ Dalfsen Open tennistoernooi

DALFSEN – Vanaf afgelopen donderdag tot en met zondag werd bij DLTC Gerner in Dalfsen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.