Home / archiefcentraal / pleijendalkerk van kerk tot appartement

pleijendalkerk van kerk tot appartement

Na de fusie met de Hervormde Kerk stond de Pleijendalkerk in Dalfsen al sinds 2007 leeg. Woonstichting Vechthorst kocht het gebouw op, met het plan om het te slopen en hier appartementen neer te zetten. Heroverweging leidde echter tot de keus om de kerk te behouden en intern twaalf appartementen te bouwen. Dit is de eerste keer in Dalfsen dat een kerk wordt omgebouwd tot woonomgeving. “De buitenkant blijft nagenoeg hetzelfde, de kerktoren blijft bijvoorbeeld staan. Maar de binnenkant is straks niet meer herkenbaar”, vertelt de projectleider nieuwbouw van Woonstichting Vechthorst.

De twaalf appartementen zijn vooral bedoeld voor jongeren die net het huis uitgaan, de zogenoemde starters. “We richten ons daar op huisvesting voor jongeren. Het is een bestaand gebouw en je hebt te maken met veel drempels en trapjes. Het gebouw is ook niet rolstoelvriendelijk, mede daardoor dus niet echt geschikt voor ouderen. We hebben er ook bewust voor gekozen om er geen lift in te bouwen. Als we, voor de jonge starters, een lage huurprijs willen hanteren moeten we de bouwprijs ook laag houden”, aldus de projectleider. “De appartementen zijn niet allemaal even groot, dat zie je ook terug in de huurprijs. Maar de grootte van de woonkamers schommelt tussen de vijfentwintig en veertig vierkante meter en de badkamers zijn klein, ongeveer vijf vierkante meter. Om ruimte te besparen zijn de woonkamer en de keuken samengevoegd en hebben de appartementen geen aparte wc, maar zit deze in de badkamer.”

De Woonstichting wilde in eerste instantie het gebouw slopen, maar daar was de buurt niet blij mee. Vechthorst had vervolgens het plan bedacht om de kerk te laten staan en deze te verbouwen tot een appartementencomplex. “Hier reageerde omwonenden veel positiever op. Natuurlijk zijn er ook mensen die onze ideeën niet zien zitten, maar via informatieavonden in de buurt konden de mensen hun vragen en opmerkingen kwijt. Deze hebben we meegenomen en zo nodig onze plannen bijgesteld.” De projectleider begrijpt de kritiek wel: “Een leegstaande kerk is natuurlijk een rustige buurman.”

Eind mei van dit jaar is de bouw gestart. Als alles volgens de planning loopt, worden de appartementen in het voorjaar van 2013 opgeleverd. “Afhankelijk van het weer, is dit goed haalbaar”, laat de projectleider weten. Op dinsdagmiddag 3 juli was de officiële handeling en werd de ‘eerste steen’ gelegd. “Voor de toekomstige bewoners of belangstellenden was dit ook een mogelijkheid om vast een kijkje te nemen bij hun nieuwe woning.” Er is genoeg belangstelling volgens hem. “In juni hebben we een advertentie geplaatst in de Dalfser Marskramer en nu zijn de appartementen al voor 80 tot 90 procent bezet.”

De voormalige Pleijendalkerk is een naoorlogse kerk en is geen monument. “Het heeft een sobere uitstraling, wat kenbaar is voor die tijd doordat er veel armoede was na de oorlog. De kerk is erg schaars aangekleed en heeft dan ook geen authentieke versieringen wat je in hele oude kerken vaak wel ziet. Bovendien stond de kerk nu leeg, dus vinden wij dit wel een mooie oplossing.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.