Home / archiefcentraal / opstelten in ommen ik wil door

opstelten in ommen ik wil door

Voorafgaand aan het officiële programma, werd in Hotel de Zon genoten van een informeel walking dinner, waarbij de minister van tafel tot tafel liep om vragen te beantwoorden. Naast Opstelten waren ook Tweede Kamerlid Malik Azmani en de VVD-gedeputeerden Gerit Jan Kok en Ineke Bakker aanwezig. Als oud-burgemeester van Dalen deed het Opstelten goed om weer eens in het Vechtdal te vertoeven. “Destijds als buurman van Hardenberg, vond ik het Vechtdal al een mooi gebied met veel kracht, sterk ondernemerschap en een prachtige natuur. Ondanks het slechte weer is het heerlijk om hier weer te zijn.”

De Nationale Politie was tijdens het diner een dankbaar gespreksonderwerp. Geert Hendriks, student en ambassadeur van de projectgroep Intelligent Vechtdal vroeg de minister welke positieve effecten deze hervormingen voor het Vechtdal hebben. Daarover kon Opstelten kort zijn. “Meer blauw op straat, dat is de winst. Het huidige bestel is op en de overhead is groot. Door de 25 bestaande korpsen samen te voegen kun je ‘lean en mean’ werken en ervoor zorgen dat de diender weer het werk kan doen waarvoor hij gekozen heeft. Die verregaande bureaucratie moet worden afgeschaft. Ook zaken zoals het bonnenquota moeten eruit. Het kan niet zo zijn dat de politie allerlei dingen moet doen om het quotum te halen, dat is niet professioneel. Iedere burger is gebaat bij een goed-opererend politieapparaat”, aldus de minister.

Onderneemster Hester Wermink vraagt zich af of het geoorloofd is om camera-afbeeldingen van winkeldieven in de etalages van gedupeerde ondernemers te vertonen. Dat raadt Opstelten haar af. “Dat soort zaken moet je aan de politie overlaten. Het is wel zo dat de positie van de slachtoffers veel belangrijker moet worden. Zij moeten begeleiding en een schadevergoeding krijgen. Een slachtoffer van inbraak hoeft ook niet langer lijdelijk toe te zien. Als je er getuige van bent dat je huis of bedrijf wordt leeggeroofd, mag je de dief gerust in de kraag grijpen, dat geeft je als slachtoffer toch een vorm van tevredenheid. Ik wil daarbij wel de kanttekening maken dat je natuurlijk niet de held hoeft uit te hangen of buitenproportioneel geweld moet gebruiken.” Hij stelt ook dat de aanrijdtijd van de politie goed geregeld moet worden. “Die moet in het hele land 15 minuten zijn, dus ook in het Vechtdal.”

Na een uitleg van de minister aan de bomvolle zaal in de Lindenberg over wat het huidige kabinet in de afgelopen periode heeft bereikt en over de doelen voor de komende regeringsperiode, werden er ook hier veel vragen gesteld door de bezoekers. Op de vraag of hij nog ‘in’ was voor een volgende regeringsperiode, was hij heel stellig. “Wat denk je. Ik ben net begonnen en was ervan uitgegaan dat ik deze job tot 2015 zou doen. Ik ga dus zeker door. We hebben in de afgelopen periode laten zien dat we dingen snel kunnen organiseren en met een bezuiniging van 18 miljard het huishoudboekje op orde gebracht.”

Wanneer de SP de grootste wordt, ligt samenwerking volgens Opstelten niet echt voor de hand. “Wij sluiten niemand uit, maar onze programma’s staan lijnrecht tegenover elkaar. Als VVD willen we doorpakken en de zaken niet vooruitschuiven. Alleen door het nemen van essentiële maatregelen kan Nederland sterker uit de crisis komen. Het is dus belangrijk dat u allemaal VVD stemt.”

Organisator Ad Lagas kijkt met tevredenheid terug op de avond. “We hadden een geweldige opkomst, er hing een goede sfeer en er werden hele goede vragen gesteld. Het verhaal van Opstelten was zeer motiverend. Dit was de tweede in een reeks van dit soort avonden waarmee we het Vechtdal in Den Haag op de kaart willen zetten en de mensen in het Vechtdal warm willen maken voor de politiek.”

De eerstvolgende politica die naar Ommen komt is Tweede Kamerlid Helma Lodders.

Lees ook

Politiek Verwoord: VOV

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.