ommerschans op weg naar werelderfgoed

In België is in de kapel van de Merksplas-Kolonie, ooit deel uitmakend van de Maatschappij van Weldadigheid, donderdag 5 juli de samenwerkingsovereenkomst getekend door bestuurders, gedeputeerden, wethouders en burgemeesters van de voormalige zes Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België. Wethouder Ko Scheele uit Ommen en wethouder René de Vent uit Hardenberg vertegenwoordigden de gemeentes waarbinnen de strafkolonie Ommerschans gelegen is.

Minister Bourgeois van de Vlaamse regering gaf een toelichting over de erfgoed- en toeristische potenties van de Koloniën voor UNESCO. Naast het internationale karakter van de aanvraag is ook de intensieve samenwerking van Nederlandse en Belgische vertegenwoordigers uniek te noemen.

Vanuit de Stichting Participatiecommisie Ommerschans, onderdeel van de vereniging Ommerschans zijn Lammert Kracht, Henk Pierik, Willem Bemboom, William Jansen en Kasper van den Berghe afgereisd naar de voormalige bedelaarskolonie

Na het tekenen van het charter werd het glas geheven en de wens uitgesproken om gezamenlijk de Werelderfgoedstatus in de wacht te slepen.

De Koloniën van Weldadigheid zijn puur cultureel erfgoed. Niet alleen vanwege de resten die in het landschap, maar met name vanwege de achterliggende gedachte. Op een voor die tijd vooruitstrevende wijze werd getracht armoede te bestrijden en ontspoorde mensen weer als volwaardige burgers in de maatschappij te laten fungeren. Zaken als ziekenfonds en leerplicht waren ruim een halve eeuw voor nationale invoering reeds gemeengoed binnen de koloniën.

Dit unieke, vooruitstrevende en op samenwerking gerichte karakter van de koloniën geeft de ondertekenaars van het charter de ‘drive’ om gezamenlijk op te trekken om de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te plaatsen.

In het najaar begint een internationaal wetenschappelijk onderzoek, waaruit moet blijken hoe uniek de Koloniën van Weldadigheid op wereldschaal zijn. Dat wordt onderdeel van het dossier dat het Rijk uiteindelijk aan UNESCO in Parijs overhandigt. Het is de bedoeling dat de Koloniën van Weldadigheid in 2018, tweehonderd jaar na de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid, op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Oud-presentator van het achtuurjournaal, Philip Freriks, wordt van Nederlandse zijde ambassadeur voor het project. Vanwege zijn familiegeschiedenis in de voormalige armenkoloniën voor paupers, kan hij als geen ander het verhaal helpen uitdragen. Een zoektocht naar het verleden bracht Freriks via zijn voorouder Anna Christina Wicart naar Veenhuizen. “Het is mijn persoonlijk erfgoed geworden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.