Home / archiefcentraal / ommen zet in op welzijn nieuwe stijl

ommen zet in op welzijn nieuwe stijl

De bezorgers van maaltijden bij ouderen in Ommen gaan extra goed letten op mogelijke aanwijzingen dat het niet goed met hen zou gaan. “Wanneer ze bijvoorbeeld een pak melk zien staan dat een week over de datum is, of wanneer de gordijnen de hele dag dicht zijn, dan is dat een duidelijk signaal,” aldus wethouder Scheele. “Daar moet dan iets mee gedaan worden.” Het is een voorbeeld van het ‘Welzijn Nieuwe Stijl’, waar de gemeente op in zet.

‘Welzijn Nieuwe Stijl’ is een concept van het Ministerie van VWS dat onder meer uitgaat van een vraaggerichte aanpak. Welzijnswerkers moeten op zoek naar het ‘echte’ probleem, dat vaak schuil gaat achter de vraag naar hulp. Ook gaat dit concept uit van een integrale en resultaatgerichte werkwijze. Ommen heeft een subsidiebedrag van zo’n 120.000 euro gekregen om hiermee aan de slag te gaan.

Het welzijnswerk – voornamelijk gericht op jongeren en ouderen – wordt uitgevoerd door Landstede.

“Ten eerste willen we de participatie bevorderen,” zegt Scheele. “Jongeren willen we bijvoorbeeld nog meer betrekken bij vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld via de maatschappelijke stages. Veel scholieren blijven na hun stageperiode hangen bij de betreffende organisatie en daar willen we extra aandacht aan schenken. Ouderen willen we graag nog meer de kans geven om elkaar te ontmoeten en daarbij denken we bijvoorbeeld aan de buurtkamers en de kulturhusen. In de wijk Alteveer en verzorgingstehuis Nijenhaghen zijn we al bezig met buurtkamers, waar bewoners zelf invulling aan het programma kunnen geven. Dat gebeurt in samenwerking met de Saxenburgh Groep en woningstichting De Veste.”

Een ander doel dat Ommen via het welzijnswerk van Landstede wil bereiken is het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hoewel er voor zowel jongeren als ouderen al diverse programma’s zijn, wordt onderzocht wat er verder nog wenselijk is. “Veel jongeren gebruiken al op te jonge leeftijd teveel alcohol. Naast het toenemende overgewicht bij de jeugd, is dat een probleem dat we willen aanpakken.” Een derde element in het nieuwe welzijnsbeleid is het zo vroeg mogelijk signaleren van problemen. “Voor de jeugd wordt daarom bijvoorbeeld samenwerking gezocht met de scholen, het peuterwerk en de kinderopvang. Achter bepaald gedrag kunnen problemen in de thuissituatie zitten. Daar kun je niet vroeg genoeg bij zijn.”

Een concrete maatregel is de training voor maaltijdbezorgers om problemen bij ouderen te signaleren. Dat kost zo’n 6.000 euro. Daarnaast is er zo’n 40.000 euro bezuinigd op de maaltijdbezorging. “Die bezuiniging zit voor het grootste deel in de administratie. We vragen minder verantwoording en overzichten van wat er allemaal gedaan is door Landstede. De klanttevredenheid blijft echter wel voorop staan, dus de klant zal er weinig van merken.”

Komend najaar gaat Ommen verder aan de slag met Welzijn Nieuwe Stijl. Zo komt er een enquête voor verschillende mensen die met het welzijnswerk te maken hebben. “Aan de hand daarvan gaan we een bijeenkomst organiseren om samen verdere plannen te maken,” zo besluit Scheele.

Lees ook

Aanvraag Corona Noodfonds indienen voor 15 februari 2021

Periode Noodfonds is verlengd tot en met 31 december 2020 DALFSEN – De coronacrisis treft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.