Home / archiefcentraal / noten en wethouders beklimmen toren

noten en wethouders beklimmen toren

De echte waaghalzen staken hun hoofd buiten de toren, helemaal bovenin, direct onder de haan. Daar wordt de vlag uitgestoken op Koninginnedag en op 4 en 5 mei. Het bezoek eindigde op de ‘begane grond’ in de kerk met een rondleiding, waarbij de grafkelder/kapel van Van Rechteren en de grafkelder van de familie Van Coeverden werden bekeken.

Paul Scheltens, oud-koster van de Grote Kerk, had de burgemeester en de wethouders uitgenodigd. Hij zou graag zien dat de kerk en de toren opengesteld worden op Monumentendag 2013. De kerk is echter eigendom van de Protestantse Gemeente en de toren behoort de burgerlijke gemeente toe. De trap naar boven is erg smal, en er is geen echt uitkijkpunt. Maar toch zijn velen geïnteresseerd en ze zouden maar wat graag Dalfsen vanuit hoger sferen bekijken.

De Grote Kerk is een beeldbepalend element in het dorpsaanzicht, met name vanaf de Rechterense dijk en vanaf Bellingeweer. Ook het plein voor en om de kerk vervult een onmisbare functie, voor fietsers en wandelaars, maar ook voor de wekelijkse markt en bij evenementen op het Kerkplein. Frits Prins, voorzitter van de Kerkenraad, vertelt: “De ontmoetingsfunctie op het Kerkplein en in de Grote Kerk zijn belangrijk. Enkele jaren geleden is de Grote Kerk totaal heringericht en is sindsdien één van de mooiste kerken van Overijssel.”

Twee kerkrentmeesters die bij het bezoek van B&W aanwezig waren staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Maar onderhoud aan een monumentaal pand is blijvend. Er zijn al weer nieuwe plannen. Het muurtje om de kerk moet binnenkort gerenoveerd worden. En in de kerk vraagt het orgel dringend om een grondige renovatie.

Burgemeester en wethouders toonden zich enthousiast na het bezoek aan toren en kerk. De mogelijkheden voor Monumentendag 2013 zullen bestudeerd worden en de gesprekken over de Grote Kerk zullen voortgezet worden.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.