nieuwleusen synergie idioot ambitieus

In zeven werkgroepen zijn 41 Nieuwleusenaren bezig met het uitwerken van allerlei ambitieuze projecten. “Zo is er een groep bezig met de oprichting van een lokaal energiebedrijf,” zegt Luinstra. “Daarmee gaan we collectief energie inkopen, wat niet alleen duurzaam is, maar voor de deelnemers ook flinke besparingen op de energierekening kan opleveren. Ook is er een groep actief met duurzaam energiegebruik in het algemeen. Daarbij gaat het onder meer om de installatie van zonnepanelen.”

[b]Sociale duurzaamheid en buurtauto[b/]

Weer een andere groep is bezig met het versterken van de ‘sociale duurzaamheid’ door het vormen van een platform dat hulp gaat bieden aan kwetsbare groepen in de samenleving. Het kan hier bijvoorbeeld gaan over praktische zaken als de administratie, maar ook het dienst doen als vertrouwenspersoon. Dit platform zal zoveel mogelijk samenwerking zoeken met bestaande organisaties, als het maatschappelijk werk, de thuiszorg en de kerk. Ook is er een groep actief met het onderzoeken van de mogelijkheden om in eigen beheer een glasvezelnetwerk in het dorp aan te leggen. “Aan het einde van dit jaar hopen we een eerste vraagbundeling te kunnen doen,” aldus Luinstra. Een ander initiatief is de ‘buurtauto’, waarbij gekeken wordt in hoeverre het mogelijk is om met meerdere mensen van één auto gebruik te maken.

De eerste resultaten van de inspanningen van Nieuwleusen Synergie worden ondertussen zichtbaar. In het bijzijn van wethouder Maurits von Martels werden woensdag 18 juli bij basisschool de Zaaier de eerste aardappels geoogst in het project Schooltuinen. Bij diverse scholen in het dorp werden de afgelopen tijd moestuintjes uit de grond gestampt, onder meer om de kinderen bewust te maken van het belang van duurzaam voedsel en het plezier dat tuinieren kan bieden.

[b]Kringloopwinkel binnenkort open[b/]

Een ander zichtbaar resultaat van de inspanningen van Nieuwleusen Synergie is de opening van een kringloopwinkel die op 6 oktober zal plaatsvinden. Deze wordt gevestigd in een pand op industrieterrein De Grift. We zijn erg blij met deze locatie, zegt Luinstra. “Tijdens de ledenvergadering die onlangs plaatsvond, was iedereen erg enthousiast. Naast de kringloopwinkel is er voor ons ook direct kantoor- en vergaderruimte in het pand beschikbaar en we willen hier ook ons informatiepunt en de materiaalotheek onderbrengen. Het wordt een fantastische winkel op een mooie locatie met voldoende parkeerruimte.” Met een knipoog naar het motto ‘deur oons, veur oons’, wordt de nieuwe kringloopwinkel ‘Veuroe, Deuroe’, gedoopt.

Behalve dat er straks van alles te koop is, kunnen inwoners van Nieuwleusen hun overtollige spullen kwijt bij de kringloopwinkel. De opbrengst gaat naar de coöperatie, die het geld weer gebruikt voor de andere doelen. Luinstra adviseert Nieuwleusenaren hun spullen nog even thuis te parkeren en als het pand geheel ingericht is langs te brengen. Intern moet het gebouw nog worden aangepast. De winkel wordt gerund door vrijwilligers. “We hebben nog mensen nodig voor de verkoop, voor de inname en opslag van materialen, voor reparatie en voor administratieve functies. Kortom, er is van alles te doen.”

In de kringloopwinkel komt ook een materiaalotheek. Hier kan men materialen en gereedschappen uitlenen en huren zoals een grondboor, aanhangwagen, ladder, kruiwagen, cirkelzaag, behangtafel, elektrische machines, tuingereedschap en een verticuteermachine. De bedoeling daarvan is om efficiënter en goedkoper materieelgebruik in Nieuwleusen mogelijk te maken.

“Bij al die projecten komt ontzettend veel kijken, want we richten feitelijk allemaal verschillende bedrijven op. Dan heb ik het bijvoorbeeld over organisatorische, fiscale en juridische zaken. Met het energiebedrijf gaan we bijvoorbeeld zelf facturen sturen, dus daar moet een hele administratie voor opgezet worden. En wie huurt bijvoorbeeld het pand van de kringloopwinkel en onder welke naam? Dat soort zaken is allemaal behoorlijk complex. Als voorzitter probeer ik de taakgroepen zo goed mogelijk te begeleiden, te kijken waar de problemen zitten en daarbij te helpen.”

Onlangs is tevens een nieuwe website de lucht in gegaan. Mensen die meer informatie willen hebben over de verschillende project of deel willen nemen aan bijvoorbeeld het gezamenlijke energiebedrijf, kunnen naar www.nieuwleusensynergie.nl gaan. Tevens is er op 7 november een informatieavond voor de inwoners van Nieuwleusen. “Dit is echt een project wat meerdere jaren gaat duren en dat weten de leden van de coöperatie ook. Bij mijn weten is zoiets in deze omvang nog nooit in Nederland gedaan. Onze doelen zijn idioot ambitieus, maar wel haalbaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.